SwissBiHSwissBiH

Ryanair će ukinuti 3.000 radnih mjesta


Autor: SwissBiH

Ryanair planira ukinuti 3.000 radnih mjesta i razgovara s Boeingom o odgađanju isporuke aviona jer ne očekuje da će se evropski aviopromet u potpunosti oporaviti od krize koronavirusa do 2022. godine, objavila je u petak irska aviokompanija.

Prije dvije sedmice, najveća evropska niskotarifna aviokompanija izjavila je da bi 2021. mogla donijeti neznatni profit te da ne planira odlagati avionske narudžbe.

Smanjenje isporuka

Ali u neplaniranoj novoj informaciji, navodi se kako je Ryanair odgodio početak povratka u normalan raspored sa juna na juli i objavio da će letjeti samo 50% planiranog kapaciteta u tri mjeseca do kraja septembra, što je obično njegova najprometnija sezona.

Aviokompanija je saopćila da sada revidira planove rasta i narudžbe aviona te da je u pregovorima s Boeingom i iznajmljivačima aviona kako bi smanjila broj isporuka u sljedeća 24 mjeseca.

“Ryanair sada očekuje da će oporavak potražnje putnika i cijena (do nivoa iz 2019. godine) trajati najmanje dvije godine odnosno da će do njega doći najranije na ljeto 2022. godine”, rekao je izvršni direktor Michael O’Leary u informaciji za investitore.

Gubitak od 100 miliona eura

Kazao je da će aviokompanija započeti konsultacije o zatvaranju baza i ukidanju do 3.000 radnih mjesta, uglavnom pilota i kabinskog osoblja.

Kompanija je objavila da očekuje gubitak od 100 miliona eura u tri mjeseca do kraja juna, što je O’Leary rekao da je prvi put da je aviokompanija doživjela gubitak u tom tromjesečju.

O’Leary je također rekao da planiraju pred evropskim sudovima osporavati ono što je opisao kao više od 30 milijardi eura državne pomoći koja je dodijeljana za desetak rivala.

Rekao je da će Ryanair biti “primoran da se takmiči sa aviokompanijama koje su dobile 30 milijardi eura dopinga državne pomoći kako bi im omogućile da izdrže niže cijene prodaje mjesecima nakon što je kriza COVID-19 prošla”

Izvor. BiznisInfo (B. Šutvić)

Pratite SwissBIH i budite dnevno informisani:


Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa

Komentar-Kommentar-Comment