SwissBiHSwissBiH

SAD ukinuo zabranu za Huawei, ali samo privremeno i ograničeno


Autor: NAL

U svijetu je nastala histerija tokom vikenda kada je saopćeno da Google prekida vezu s Huaweijem kako bi ispoštovao nove zakone, a dan nakon špekulacija o budućnosti kompanije, američko ministarstvo za trgovinu je dalo Huaweiju privremenu dozvolu da zadrži svoje privremene proizvode. Huaweijeva privremena dozvola ističe 19. augusta te mu dozvoljava rad s američkim korporacijama s ciljem pružanja podrške aktuelnim korisnicima. Huawei će moći nastaviti poslovnu vezu s Googleom, Intelom, Qualcommom i drugim kompanija kako bi ponudio softverske nadogradnje namijenjene postojećem hardveru.

Dozvola koja važi 90 dana predstavlja dobru vijest i za neke manje regionalne mreže koje se oslanjaju na Huaweijevu infrastrukturu. Dvije američke regije koje su već osjetile posljedice zabrane su ruralni dijelovi Wyominga i Oregona.

Treba reći da privremena dozvola ne znači da je sve uredu između Huaweija i američke vlade, nego ona samo privremeno dozvoljava kineskoj kompaniji da održava uređaje koje već ima na tržištu. Ovo znači da Huawei može nuditi sigurnosne nadogradnje za svoje elektronske uređaje, ali neće moći nuditi novi hardver koji se oslanja na tehnologiji koju prodaju ili licenciraju američke kompanije, a tu spada i Android.

Ako odnos između Huaweija i SAD-a ne bude promijenjen, restrikcije će ponovo biti primjenjene u punom efektu. Kompanija može iskoristiti pomenuta tri mjeseca da završi razvoj svog operativnog sistema te da ponudi novi firmware za aktuelne uređaje. Nadati je se da se ovaj posljednji scenarij neće ostvariti

Izvor: Klix.ba

Komentar-Kommentar-Comment