SwissBiHSwissBiH

Sarajevo postaje regionalni centar za neinvazivnu prenatalnu dijagnostiku


Autor: SwissBiH

Sarajevo i Bosna i Hercegovina postaju regionalni centar u pružanju usluga neinvazivne prenatalne dijagnostike i genetskog profiliranja tumora.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Ovaj značajan iskorak na polju zahtjevnih genetskih laboratorijskih pretraga napravljen je zahvaljujući saradnji Genetičkog centra ALEA i Zdravstvene ustanove ALEA sa vodećom svjetskom biotehnološkom kompanijom Illumina inc.

Kao lider u pružanju usluga neinvazivnih prenatalnih testova (NIPT) i genetskog profiliranja tumora, Illumina inc prepoznala je kvalitet ALEA Genetičkog centra, koji postaje njena certificirana laboratorija.

Zahtjevne genetske analize uskoro će biti dostupne u AGC laboratoriji u Sarajevu, čime će se izbjeći dosadašnje slanje genetskog materijala u Kinu, Španiju i Sjedinjene Američke Države, uz napomenu da je standard pružanja usluga identičan.

Ovom saradnjom pacijenti iz BiH i regiona na jednom mjestu dobit će kompletnu uslugu prenatalne neinvazivne dijagnostike i genetskog profiliranja tumora, uz napomenu da će sve analize biti rađene u AGC-ovoj laboratoriji u Sarajevu, što će znatno skratiti vrijeme potrebno za dobijanje rezultata analize.

Vrhunska oprema za genetsku dijagnostiku koju je implementirao AGC je najsofisticiranija u regiji i svi aparati nose potpis Illumine inc.

Neinvazivni prenatalni testovi koji će biti rađeni u AGC-ovoj laboratoriji imat će originalni Illuminin naziv VeriSeq V2.

O značaju ove saradnje govori i to da u Sarajevo dolaze pomoćnik direktora prodaje Illumina inc. za tržišta u razvoju Evrope, Srednjeg istoka i Afrike Stephane Garcia i upravitelj kliničke prodaje Illumina inc. za tržišta u razvoju Evrope, Srednjeg istoka i Afrike Jeroen Adema.

Garcia i Adema govorit će o certificiranju laboratorije AGC-a na konferenciji za medije u utorak u 14 sati u Hotelu Hills u Sarajevu.

AGC je uložio značajna sredstva za nabavku najsavremenije i najsofisticiranije opreme te je prošao striktan i zahtjevan proces kako bi bio certificiran od strane svjetskog lidera u tom polju, kompanije Illumina inc.

AGC je u saradnji sa Illumina inc. implementirao najsavremeniju i najsofisticiraniju tehnologiju, uz potreban transfer znanja, te time stekao sve uvjete da postane certificirana Illuminina laboratorija.

“Područje primijenjene genetike je odavno prestalo biti  polje isključivo vezano za naučno-istraživački rad. Današnja dijagnostika u prenatalnoj, pedijatrijskoj, onkološkoj i većini ostalih područja medicine nije potpuna bez molekularno-bioloških instrumentalnih metoda analize, koje objedinjujemo pod imenom molekularna dijagnostika. ALEA genetički centar, od svog osnivanja 2017. godine, nudi rješenja, kako u molekularnoj i genetskoj dijagnostici, tako i u dizajnu i provedbi eksperimenata i studija u svrhu naučno-istraživačkih projekta. AGC posebno izdvaja kontinuirano uspješno učestvovanje u nekoliko programa eksterne validacije u oblasti onkogenetike, što ga izdvaja u vodeću ustanovu u toj oblasti u regiji.Također, kapacitet AGC-a za sekvenciranjem čitavog genoma u kliničke svrhe je tokom proteklih godina uspješno usmjerio i potvrdio  dijagnoze rijetkih genetski induciranih oboljenja, koje se nisu mogle riješiti konvencionalnim kliničkim putem za pacijente iz BiH i regije”, rekao je direktor AGC-a dr. sci. Rijad Konjhodžić

Izvor: Akta.ba

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment