SwissBiHSwissBiH

Sarajevska firma počela rad na proizvodnji vlastitog robota


Autor: SwissBiH

Priča koja je počela 2006. godine u garaži privatne kuće u Buća Potoku i dalje se jednako uspješno nastavlja. Jasmin Ahmić, vlasnik kompanije Dizart koja već 15 godina proizvodi CNC mašine s kojima su ušli na tržišta širom regije i svijeta ušao je u novi projekat.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Nakon što su njihove CNC mašine prošle godine, u jeku pandemije, ušle čak i na tržište Australije, a edukacijski centar koji vode već uspješno educirao generacije CNC operatera i programera, Jasmina je entuzijazam odveo u pravcu robotike.

– Za početak radimo reparaciju i dogradnju starih robota. Ovi roboti se u potpunosti repariraju, reprogramiraju i opremaju novim alatima. Najviše se traže u industriji namještaja, PVC stolarije, izrade različitih maketa i modela. To su ogromni roboti koje najčešće prodajemo kao glodalice u različitim industrijama, najviše u industriji namještaja – kazao je Ahmić za BiznisInfo

Interes za ovaj proizvod već su pokazali iz inostranstva, firme iz Češke, Španije, Portugala, a prva ponuda već je poslata firmi u Srbiji.

No Jasmin kaže kako je prioritet tržište BiH jer ima mnogo proizvođača i izvoznika kojima je ovakav robot potreban a njihova ponuda u BiH je mala.

Vlastiti industrijski robot

No ono što je još važnije jeste da je sljedeća faza ovog projekta i kompletna vlastita proizvodnja industrijskih robota.

– Ja sam već započeo projekat proizvodnje malog robota, manipulatora za industrijsku namjenu, robota s profesionalnim motorima. To je izazov kojem ću se posvetiti u narednom periodu. Osim proizvodnje robota, posvetiću se i edukaciji mladih u oblasti robotike – kaže nam Ahmić.

Uspjehom ove firme koja djeluje na području Općine Novi Grad pohvalio se i načelnik Semir Efendić.

– Prije 4 godine kompanija Dizart zahvaljujući entuzijazmu i genijalnosti njezinog vlasnika Jasmina Ahmića, proizvodila CNC mašine u garaži jedne privatne kuće u Buča Potoku. Nedugo nakon toga općina je osigurala drugi adekvatan prostor za ovu jedinu firmu u Kantonu Sarajevo koja se bavi proizvodnjom CNC mašina kroz partnerski projekat u kojem se Dizart obavezao da će vršiti besplatnu obuku i prekvalifikaciju nezaposlenih sa evidencije Službe za zapošljavanje Novi Grad. Nekoliko generacija CNC operatera i programera već je završilo proces obuke, a ciklusi se nastavljaju i u narednom periodu – kazao je Efendić.

Primjer uspjeha

Navodi kako je Ahmić nakon toga ušao i u polje robotike te kako ima namjeru pokrenuti kompletnu vlastituproizvodnju industrijskih robota.

– Prateći dosadašnji razvoj ove kreativne kompanije vjerujemo da će uspjeti u tome. Ovo je jedna od poslovnih priča koje su dokaz da za vrijedne i kreativne ljude ne postoje nikakve prepreke. Neka ovaj primjer posluži i kao motivacija svim ostalima koji imaju poslovne ideje da se lakše odluče na njihovu realizaciju – poručio je načelnik Efendić.

Izvor: BiznisInfo.ba / D. Hadžić

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

 

Komentar-Kommentar-Comment