SwissBiHSwissBiH

Šarović: Opasnost je mnogo veća nego što se možda u javnosti prikazuje


Autor: Anera

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i predsjednik Srpske demokratske stranke, govorio je danas o problemu Trgovske gore i mogućem odlaganju nuklearnog otpada na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Šarović je situaciju u vezi Trgovske gore nazvao izuzuetno složenom i da je legitimno što Bosna i Hercegovina diže svoj glas.

“Opasnost je mnogo veća nego što se možda u javnosti prikazuje. BiH ima pravo da o tome govori, da možda ovu priču digne na veći, međunarodni nivo, jer mi ćemo u budućnosti, u desetljećima koja slijede, trpiti ili nećemo trpiti posljedice odlaganja nuklearnog otpada koji je na samo 500 metara od granice sa BiH”.

Kako je kazao, “nije fer ni pošteno prema Bosni i Hercegovini da se susjedna zemlja Hrvatska koju poštujemo, nije uvažila nijedan od argumenata i zahtjeva BiH u proteklih nekoliko godina”.

“Mi se ne bunimo zbog toga što Hrvatska gradi svoje odlagalište, ali dižemo svoj glas zato što ga gradi na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom. Kao kada bi neki vaš susjed svoje smeće, svoj otpad, stavio na granicu vašeg imanja. To u svakom slučaju ne bi bilo u redu. Pred nama je jedan težak period u kojem treba da iskoristimo sva moguća sredstva i da, uključujući i međunarodna, da Predsjedništvo BiH digne ovo na najveći mogući novi. Svaka čast našim susjedima, ali mislim da je ovo je veliki interes i potreba BiH i vjerujem da ćemo svi razmišljati na ovakav način”.

Poručio je da “ne treba da odustajemo od svoje jasne namjere, dizanja glasa po ovom pitanju”.

“Treba da budemo po ovom pitanju uporni i da koristimo razne mehanizme. Ne bih uopšte razmišljao da li ćemo da ovo pitanje jasnije prikažemo Briselu, da li ćemo da idemo na arbitražu, nekoga da tužimo. Oni se nisu libili da tuže bio koga u regionu, zašto bi nama bilo nezgodno da ih tužimo? Mislim da svoje aktivnosti treba da pojačamo”.

Kako je kazao, opasnost je što će ogromne količine nuklearnog otpada biti deponovane i skladištene tik uz granicu sa BiH.

“Radi se o zemlji koja ima nukelarnu elektranu, svake godine će se to odlagalište puniti. Ne znamo šta će se desiti za deset, 50 ili 100 godina, kako će se reflektovati na biljni i životinjski svijet, na zdravlje ljudi. Nemamo ništa protiv gradnje, ali gradite ga 100 ili 200 kilometara unutar Hrvatske”, poručio je Šarović susjednoj zemlji.

 

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment