SwissBiHSwissBiH

Sedam firmi iz BiH radi na gradnji jednog od najekskluzivnijih resorta u svijetu


Autor: Anera

Sedam firmi iz BiH radi na gradnji jednog od najekskluzivnijih resorta u svijetu, a sve to finansira Vlada Dubaija.

Radnici iz Bosne i Hercegovine već godinu i po rade na ogromnom i važnom projektu u Ruandi.

Projekt je to koji se drži u tajnosti, ali je Sejo Gološ, profesor sa Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, koji je i projektant projekta, pristao da otkrije nekoliko detalja o njemu.

Bh. proizvod

Radi se o hotelu visoke kategorije sa pet plus zvjezdica koji rade isključivo firme iz BiH, što znači da je on 100 posto bh. proizvod.

Na njemu radi sedam firmi iz naše zemlje – Krivaja, ŽGP, Elektra, Prunus, Luk, Ans Drive i Global.

‘Mi smo radili taj projekt za investitora iz Dubaija, za Vladu Dubaija tačnije. Radi se o resortu One and Only i to je jedan od boljih i skupljih resorta u svijetu. Međutim, oni ne vole da se puno priča o tome dok se to ne otvori. Radimo na tom projektu već nešto duže od godinu i po, a za to vrijeme uspio sam angažirati spomenute firme na poslovima izgradnje, što je od velikog značaja za njih. Uskoro završavamo taj projekt, za otprilike tri do četiri mjeseca, a to je od početka bh. proizvod, od projektiranja, konsaltinga, nadzora, do izvođenja svih radova’, kazao je Gološ.

Uvjeti u kojim radnici iz BiH rade u Ruandi su, kaže, odlični.

Iako je riječ o afričkoj zemlji, kaže da “to nije ona Afrika sa lavovima, komarcima i krokodilima. Ovo je zelena Afrika, gdje su gorile i lijepa klima, ugodna za rad”. Radnicima su plaćeni i hrana i smještaj, a trenutno se u Ruandi nalazi 70-ak bh. radnika.

Jedna od firmi koje su dobile priliku da rade na izgradnji tog luksuznog resorta je i firma Stroping iz Sarajeva, a direktor Zijad Pašić kazao je  kako su oni novi u tom poslu.

Tek prije nekoliko dana njihovi radnici su stigli u Ruandu.

‘Poslali smo tamo pet radnika, radimo gipsarske, molersko-farbarske i tapetarske poslove. Predviđeno je da naši radnici tamo ostanu tri mjeseca, ali sve zavisi od dinamike izvođenja radova. Ovo je za nas kao pilot-projekt koji bi nam trebao otvoriti afričko tržište, te se nadamo da bismo u narednih četiri do pet godina mogli dobiti poslove i na još pet-šest projekata’, istakao je Pašić.

Afrika atraktivna građevinarima

Mjesečna zarada ovih radnika bit će, kako je kazao Pašić, veća za tri puta, i više, nego ovdje, te će oni tamo zarađivati od 3.200 do 5.000 KM, u ovisnosti od pozicije na kojoj rade.

Iako još nije išao u tu zemlju, Pašić kaže kako je Ruanda, i uopće afričko tržište, posljednjih 25 godina atraktivno što se tiče građevine te kako je perspektiva i za budućnost velika.

Iz ovog primjera vidimo da radnici iz BiH ne odlaze samo u Njemačku i Austriju već i u neke druge zemlje u kojima se može zaraditi mnogo više nego u BiH, stoga nas ne bi trebalo čuditi ako uskoro još veći broj radnika za novcem krene put ostalih afričkih zemalja.

Izvor: manager.ba

Komentar-Kommentar-Comment