SwissBiHSwissBiH

Slabašan rast poslovne aktivnosti u eurozoni


Autor: Anera

Poslovna aktivnost u eurozoni blago je porasla prošlog mjeseca, ali je ostala slaba, budući da je skroman rast u sektoru usluga neutralisao dalji dubok pad fabričke proizvodnje, pokazalo je danas objavljeno istraživanje kompanije IHS Markit.

Indeks menadžera nabavke za eurozonu (PMI), koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog ekonomskog zdravlja, porastao je na 52,2 poena u junu sa majskih 51,8 poena, saopštila je londonska kompanija IHS Markit, koja izračunava taj indeks.

To je neznatno bolji PMI u odnosu na preliminarni podatak od 52,1 poena, ali je i dalje blizu granice od 50 poena koja razdvaja rast poslovne aktivnosti od pada, prenosi agencija Reuters.

„Junska anketa o PMI pokazuje da je tempo ekonomskog rasta u eurozoni ubrzao krajem drugog kvartala, ali bilo bi pogrešno previše se oduševljavati zbog takvog preokreta“, smatra Kris Vilijamson, glavni ekonomista IHS Markita.

„S obzirom na relativno slab trenutni i budući rast na koji ukazuje PMI i prateće slabljenje inflatornih pritisaka, očekujemo da ćemo u narednim mjesecima vidjeti nove podsticaje Evropske centralne banke,“ dodao je Vilijamson.

Istraživanje je, prema njegovim riječima, pokazalo da je BDP porastao za nešto više od 0,2 odsto u drugom kvartalu, što je slabije u odnosu na 0,3 odsto koliko su predviđali ekonomisti koji su učestvovali u Reutersovoj anketi.

PMI koji pokriva sektor usluga oporavio se u junu na 53,6 poena u odnosu na majskih 52,9 poena, za raszliku od petog uzastopnog mjeseca pada fabričke proizvodnje.

 

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment

%d bloggers like this: