SwissBiHSwissBiH

Slovenija ostaje bez nacionalne aviokompanije?


Autor: Anera

Slovenačka ministarka za infrastrukturu Alenka Bratušek kaže da je Vlada razvija planove za vanredne situaciju u slučaju da Adria Airways prestane sa radom.

Reakcije iz vrha vlasti su stigle nakon užasne nedjelje za nacionalnog prevoznika. U medijima bili su u centru pažnje zbog otkazanih letova, kao i lošeg upravljanja.

Kako se navodi kompanija nema dovoljno osoblja, nije plaćala zahtjeve za kompenzaciju, a vlasnici i bivši rukovodioci se dovode u vezu sa bankrotom švajcarske kompanije “Darwin Airline”

Sumnja se da finansijski izvještaj za 2018. godinu ne odražavaju stvarno stanje kompanije.

Komentarišući situaciju, Bratušek je rekla da Vlada nema sredstava da pomogne Adriji do 2021. godine, jer je kompanija u 2011. godini primala državna sredstva.

U skladu sa propisima Evropske unije, Vladi je zabranjeno da pruži dodatnu finansijsku pomoć aviokompaniji sve dok ne prođe rok od deset godina od prethodne pomoći.

“U slučaju da Adria više ne može da povezuje Ljubljanu sa evropskim prijestolnicama, Vlada analizira kako ponuditi podsticaje za određene pravce koji su ključni za državu u ovom trenutku” navodi Bratušek.

Tokom prošle nedjelje, jedan broj javnih ličnosti pozvao je na ponovnu nacionalizaciju avioprevoznika.

Kompanija Adria Airways je prodata za 100.000 eura, plus dodatno ubrizgavanje kapitala od oko milion eura u 2016. godini.

 

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment