SwissBiHSwissBiH

Slovenija prodala Abanku za 444 miliona eura


Autor: Anera

Stopostotni udio u Abanci je Slovenski državni holding prodao za 444 miliona eura Novoj kreditnoj banci Maribor, koja je u vlasništvu američkog fonda Apollo, a iz Abanke su objavili da im stabilno vlasništvo omogućava “nove prilike za rast, dugoročnu stabilnost i razvoj”.

Inače, slovenačka država je krajem maja dobila i dividendu za prošlu godinu u iznosu od 67 miliona eura.

Nova KBM, odnosno američki fond Apollo Global Management, za kupovinu Abanke treba da dobije odobrenje regulatora, a završetak transakcije očekuje se do kraja ove godine.

“Abanka je visoko likvidna, kapitalno jaka i stabilna, a poslovanje s klijentima će se, kao i do sada, odvijati nesmetano. Vjerujemo da stabilno vlasništvo banci omogućava nove prigode za rast, dugoročnu stabilnost i razvitak”, objavila je Abanka putem Ljubljanske berze.

Prema pisanju slovenačkih medija, po završetku transakcije i spajanja Nove KBM-a i Abanke njihov bilans će ukupno iznositi 8,71 milijardu eura i na slovenačkom bankarskom tržištu će imati udio od oko 22,5 posto.

Inače, Abanka je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila neto dobit od 18,6 miliona eura.

Abanka je treća banka privatizovana zbog obaveza prema Evropskoj komisiji, a nakon što je Slovenija 2013. godine sa 4,8 milijardi eura dokapitalizovala i sanirala državne banke u vrijeme bankarske krize.

Nakon privatizacije državnih banaka, Slovenija je zadržala samo 25-postotni vlasnički udio u Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) a u njenom je vlasništvu i SID banka, koja uglavnom služi finansijskoj pomoći izvoznoj privredi, prenio je Investitor.

 

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment