SwissBiHSwissBiH

Slovenski “Petrol” zainteresovan za obnovljive izvore energije u RS


Autor: Anera

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokićrazgovarao je sa predstavnicima kompanije “Petrol” d.d. Ljubljana o mogućnostima saradnje u oblasti energetike, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

“Energetika je strateška oblast za RS i jedan od najvažnijih stubova njenog cjelokupnog ekonomskog razvoja. Ministarstvo će podržati svaku inicijativu koja ima za cilj jačanje saradnje, privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta”, rekao je Đokić.

Podsjetio je da je ova kompanija već uspješno realizovala projekt izgradnje male hidroelektrane “Jeleč” u općini Foča, instalisane snage 4,8 megavata, koja je puštena u rad u augustu prošle godine i u čiju je realizaciju ova kompanija uložila oko 6,2 miliona eura, saopćeno je iz Ministarstva energetike i rudarstva RS-a.

Predstavnici “Petrola” su istakli da RS ima dosta prednosti u odnosu na region, jer je bogata obnovljivim izvorima energije i na osnovu toga može stvoriti dobru poslovnu klimu, kako za domaća preduzeća, tako i za strane investitore.

Naglasili su da do 2023. godine planiraju investirati oko 400 miliona eura u izgradnju 500 MW postrojenja iz obnovljivih izvora.

Izrazili su veliki interes za realizaciju zajedničkih projekata sa RS, istakavši da, kako se navodi u saopćenju, u ovom regionu vide dosta prilika za saradnju, kao i veliku razvojnu šansu u bogatim resursima kojima raspolaže taj bh. entitet.

 

Izvor: PoslovneNovine.ba

Komentar-Kommentar-Comment

%d bloggers like this: