SwissBiHSwissBiH

Sportska sala u Starom Gradu bit će završena do kraja mjeseca


Autor: Anera

Izgradnja sportske sale za OŠ “Edhem Mulabdić”, jedan od četiri kapitalna projekta koje je Općina Stari Grad pokrenula u martu ove godine, ulazi u završnu fazu. Nova sportska sala bit će završena do kraja ovog mjeseca, a izvjesno je da će učenici od naredne školske godine časove tjelesnog odgoja i druge sportske aktivnosti realizovati u novoj, moderno opremljenoj sali. Ispoštovana je predviđena dinamika radova i, kako je i najavljeno, izgradnja sale trajala je pet mjeseci.

Izgradnju nove sportske sale u potpunosti finansira Općina Stari Grad Sarajevo, a njena vrijednost je oko 1,3 miliona konvertibilnih maraka. Kako ističe načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, i prethodnih godina ova lokalna zajednica mnogo je ulagala u obrazovanje i rekonstrukciju obrazovnih institucija.

“Prije dvije godine izgradili smo novu salu za OŠ ‘Mula Mustafa Bašeskija’ u Logavinoj ulici i tako riješili najveći problem te škole. U ostalim školama radili smo rekonstrukcije i sanacije sala i sportskih terena, opremali učionice, opravljali sisteme grijanja i drugo. Na Mošćanici smo izgradili potpuno novi objekat – Aneks OŠ ‘Vrhbosna’, a trenutno završavamo novu salu za OŠ ‘Edhem Mulabdić’ i učestvujemo u zamjeni stolarije u OŠ ‘Saburina'” poručio je Hadžibajrić.

Prije početka gradnje srušena je stara fiskulturna sala koja je izgrađena je ’50-ih godina u aneksu osnovne škole, gdje se nalazilo još pet učionica. Objekti koji su se nalazili u njenoj blizini doveli su do toga da je sala bila u veoma lošem stanju i potpuno nefunkcionalna za izvođenje nastave tjelesnog odgoja. Školu pohađa godišnje oko 500 učenika i nova sala omogućit će im kvalitetnije bavljenje sportom, a nastavnom osoblju olakšati rad.

Kako je kazala Amela Kulaglić-Herco, voditeljica projekta i tehnički ekspert u ime Općine Stari Grad trenutno se izvode radovi na postavkama spuštenih stropova na pomoćnim prostorijama.

“Radovi na sportskoj sali odlično napreduju. Sada se radi na postavkama spuštenih stropova na pomoćnim prostorijama, a uporedo se u sali montiraju ventilacioni otvori i završava se ravni krov. U narednim danima izvršit će se testiranje kvalitete izvedenih radova na krovu”, kazala je Kulaglić-Herco.

Novosagrađena sala istih je dimenzija kao i stara, ali sa više prirodnog osvjetljenja. Osim sportske dvorane, izgrađeni su i prateći prostori, kabineti, učionice, svlačionice, sanitarije i prostorije za sprave. Novi objekat ima bolju termičku i zvučnu izolaciju, bolje grijanje, ekonomičniju rasvjetu i drugo.

Radovi na rušenju stare i izgradnji nove sportske sale počeli su 25. marta, a predviđeni rok za završetak bio je pet mjeseci.

Za izgradnju sale angažovana je firma Džekos d.o.o. iz Sarajeva.

 

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment