SwissBiHSwissBiH

Srbija privukla 8 puta više investicija od BiH


Autor: SwissBiH

Prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja u prvih devet prošlogodišnjih mjeseci premašila su milijardu maraka, uz rast od 65 posto u odnosu na isti period 2020. godine. Na prvi pogled, ovi podaci izgledaju optimistično.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Gore nego 2008.

Radi se o iznosu koji ni na godišnjem nivou nije postignut još od 2008. godine, a široj javnosti nije poznata nijedna ozbiljnija investicija realizirana lani.

Iz Centralne banke BiH napomenuli su da treba imati u vidu da se radi o preliminarnim rezultatima koji mogu bitno oscilirati tokom godine i po nakon zaključivanja finansijskih izvještaja preduzeća na kraju godine.

– Investicije su uglavnom koncentrirane u nekoliko sektora, prvenstveno u bankarskom, u iznosu od 310 miliona KM – naglasili su iz Centralne banke BiH.

Posebno se drugačiji utisak stječe ako se pogledaju investicije u druge države u regionu. Poređenja radi, tokom 2021. godine Srbija je imala 3,9 milijardi eura investicija, ili gotovo 8 puta više nego BiH.

Ako se uzme u obzir da Srbija ima dvostruko više stanovnika nego BiH, to znači da po glavi stanovnika u Srbiju ulazi skoro četiri puta više investicija nego u našu zemlju.

Ključni faktor

Ekonomista Admir Čavalić objašnjava da je nekoliko faktora koji utječu na ovu razliku.

– U Bosni i Hercegovini imate visok stepen političkog i pravnog rizika, odnosno opće neizvjesnosti poslovanja. Zatim, nerazvijena je putna infrastruktura te je manje efektivna ekonomska diplomatija naše zemlje. Srbija, s druge strane, ima jasnu poruku dobrodošlice za investitore, uz infrastrukturu koja može podržati/olakšati datu investiciju. Jedina prednost Bosne i Hercegovine je izuzetna blizina EU, ali zbog nedostatka bazne infrastrukture tu prednost ne znamo iskoristiti – pojasnio je Čavalić

Ništa novo

Priliv direktnih stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu u 2020. godini iznosio je 678,2 miliona KM (oko 347 miliona eura). I 2020. regionalni lider je bila Srbija sa 2,9 milijardi eura investicija. U Crnu Goru su se slila 663 miliona eura, a u Hrvatsku 1,304 milijarde dolara

Izvor: Avaz.ba / Danijal Hadžović

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

 

Komentar-Kommentar-Comment