SwissBiHSwissBiH

Strane investicije u Srbiji za 4 mjeseca 1,2 milijarde eura


Autor: NAL

Strane direktne investicije u Srbiji dostigle su u prva četiri mjeseca 1,2 milijarde eura, što je rast od 14 posto u odnosu na isti period prošle godine, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Robni izvoz u prva tri mjeseca porastao je gotovo osam posto, a uvoz za nepunih 10 posto, dok je učešće javnog duga u BDP-u bilo 50,9 posto. Sve to ostvareno je u nepovoljnom ekonomskom okruženju u eurozoni, navela je on.

“Atraktivnost ulaganja u privredu Srbije rezultat je, prije svega, unapređenja poslovnog ambijenta i povoljnih finansijskih uslova, a ubrzana je i realizacija infrastrukturnih projekata”, rekla je Jorgovanka Tabaković na konferenciji za medije u NBS.

Priliv kapitala na finansijskom računu, u najvećoj mjeri po osnovu stranih direktnih investicija od preko milijardu eura od početka godine, pokrio je deficit tekućeg računa i rezultirao rastom deviznih rezervi, istakla je guvernerka Narodne banke

“S obzirom na to da je priliv stranih direktnih investicija pretežno usmjeren u razmjenljive sektore, u srednjem roku očekuje se dalji rast izvoza i postepeno smanjenje spoljne neravnoteže. Uz opadajuću putanju spoljnog duga, to doprinosi daljem jačanju eksterne pozicije zemlje”, ističe Tabaković

Izvor: BiznisInfo

Komentar-Kommentar-Comment