SwissBiHSwissBiH

Strategija nakon koje bi BiH “trebala stati na svoje noge”


Autor: SwissBiH

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Vijeće ministara BiH pokreću novu petogodišnju Razvojnu strategiju u cilju podrške ekonomskom i demokratskom razvoju BiH.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

U skladu s novom Strategijom za razvoj i suradnju s BiH, koju je krajem prošle godine odobrilo sjedište USAID-a u Washingtonu, USAID će voditi aktivnosti i ulaganja u Bosnu i Hercegovinu do 2025. godine.

Kako ističu iz USAID-a, cilj Strategije je pomoći građanima Bosne i Hercegovine da zahtijevaju odgovorniju vlast, sudjeluju u jačanju zakonite ekonomije te vrednuju i promoviraju inkluzivno društvo.

“Strategija će pomoći građanima i vlastima Bosne i Hercegovine da se tijekom sljedećih pet godina približe danu kada će se BiH u potpunosti oslanjati na vlastite snage te biti sposobna rješavati vlastite razvojne izazove”, rekla je direktorica misije USAID-a u BiH Nancy J. Eslick.

Istaknula je da je cilj cjelokupne inostrane pomoći SAD-a da države stanu na svoje noge te postanu razvojni partneri Sjedinjenih Američkih Država i drugih saveznika. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je izrazio zadovoljstvo suradnjom s USAID-om.

Bosna i Hercegovina je spremna za punu suradnju s USAID-om u cilju ubrzanja ekonomskog rasta, unapređenja upravljanja javnim financijama i jačanja napora u borbi protiv trgovine ljudima“, poručio je Tegeltija.

Nova Razvojna strategija zamijenila je onu iz 2012. godine, okončanu prošle godine. Strategija u biti funkcionira kao mapa puta za USAID i vlasti BiH u postizanju strateških ciljeva navedenih u dokumentu.

Projekti koje je USAID kreirao za period nove Strategije usmjereni su na postizanje specifičnih projektnih ciljeva te širih strateških ciljeva USAID-a.

” Na primjer, novi USAID-ov projekt Razvoj održivog turizma, službeno pokrenut u siječnju/januaru ove godine, pomoći će da BiH razvije jaču turističku industriju, te ispuni jedan od ciljeva Strategije: pomoć participitranju građana u robusnoj, zakonitoj ekonomiji. Ove godine USAID i BiH obilježavaju 25 godina partnerstva. Do danas je američka Vlada, prvenstveno putem USAID-a, osigurala pomoć od dvije milijarde dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku u BiH. Američka agencija za međunarodni razvoj predvodi napore američke vlade da se zaustavi ekstremno siromaštvo i promoviraju otporna, demokratska društva“, priopćeno je iz USAID-a

Izvor: Manager.ba / USAID

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment