SwissBiHSwissBiH

Studen: Poljoprivreda unosan biznis


Autor: Anera

Generalni direktor kompanije “Bimal” Ilija Studen rekao je danas u Brčkom da poljoprivredna proizvodnja u BiH može biti veoma dobar biznis, ali da je neophodna dobra saradnja između proizvođača, prerađivača i države.

Studen je naglasio da je “Bimal” od osnivanja radio na povećanju proizvodnje uljarica u BiH, kao i da postoje značajni rezultati u posljednjih četiri-pet godina.

On je podsjetio da “Bimal” ima više nego dovoljno kapaciteta da otkupi sve što se proizvede u BiH, a da je osnovni razlog investiranja u fabrike u inostranstvu to što BiH ne može da proizvede dovoljno uljarica koliko “Bimal” može da preradi.

“`Bimal` godišnje može da preradi 120.000 tona uljarica. Ako kažem da može da se proizvede 20.000 tona, onda vam je lako sve izračunati”, rekao je Studen novinarima na “Danu uljarica” u Brčkom.

Prema njegovom mišljenju, razlog nepostojanja nivoa prijeratne proizvodnje uljarica se krije u usitenjenim posjedima, nedostatku zadruga i organizacija.

“Potrebno je da država radi više na tome, ali se vidi pozitivan trend. To pokazuje ne samo ovaj skup, nego i proizvodnja prošle i pretprošle godine. Optimisti smo da će ova proizvodnja rasti i biti konkurentna proizvodnji iz razvijenih zemalja”, rekao je Studen.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Brčko distrikta Perica Burgić izjavio je da je Brčko nekada bilo poznato po uzgoju soje i uljane repice, a da se danas tek 200 hektara obradivog zemljišta nalazi pod tim uljaricama.

Burgić se nada da će postojanje prerađivačke industrije u Brčkom stimulisati proizvodnju uljarica, dok će Odjeljenje nastojati da poveća podsticaje po hektaru koji trenutno iznose 300 KM.

Predstavnik federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mario Beus rekao je da je to ministarstvo povećalo podsticaje za uzgoj uljarica sa 380 na 450 KM po hektaru za poljoprivrednike tog entiteta.

Predstavnik preduzeća za organizaciju proizvodnje uljanih kultura u Lijevče polju i šire “Golić trejd” iz Gradiške Goran Gvozden rekao je da proizvodnja uljarica u BiH nije na visokom nivou i da je jedan od uslova za povećanje prinosa primjena savremene tehnologije u proizvodnji.

Gvozden je rekao da je to preduzeće prošle godine sabralo i otkupilo više od 3.500 tona soje koje su predali u “Bimal”, te oko 400 tona suncokreta i da su ove godine planirali da povećaju proizvodnju i otkup soje za 30 do 40 odsto.

 

Izvor: BiznisInfo.com

 
Loading..

Napiši komentar

%d blogeri kao ovaj: