SwissBiHSwissBiH

Sud EU potvrdio kaznu Sonyju, Toshibi i Hitachiju


Autor: Anera

Najviši sud Evropske unije potvrdio je u petak kazne u ukupnom iznosu većem od 100 miliona eura izrečene grupi azijskih kompanija zbog kartelskog udruživanja radi održavanja visokih cijena računalnih dijelova.

Evropski sud pravde odbacio je žalbu kompanija na kazne dosuđene im 2015. godine zbog tajnog dogovaranja cijena optičkih diskova koje su proizvodili za američke računalne divove Dell i Hewlett-Packard (HP).

Evropska komisija nadležna za zaštitu tržišnog natjecanja utvrdila je da je kartel djelovao u razdoblju od 2004. do 2008. godine, a uključivao je nekoliko azijskih dobavljača.

Sud sa sjedištem u Luxembourgu u petak je potvrdio da je EK postupao u skladu sa svojim ovlastima, potvrdivši zaključak Bruxellesa da je takvo ponašanje kompanija moglo ograničiti slobodno tržišno natjecanje.

EK je kompanijama iz sastava Grupe Sony odrezao kaznu u iznosu nešto manjem od 31 milion eura. Toshibi i Samsungu izrečene su u iznosu nešto većem od 41 milion eura. Tajvanska kompanija Quanta Storage mora pak platiti 7,1 milion eura.

Holandski Phillips i tajvanski Lite-On osigurali su imunitet dojavom o aktivnostima štetnima za tržišno natjecanje pa ne moraju plaćati kaznu, stoji u obrazloženju odluke Evropskog suda pravde.

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment