SwissBiHSwissBiH

Susret četiri generacije inovatora zahvaljujući Sajmu inovacija i poduzetništva


Autor: SwissBiH

Sajam je na jednom mjestu okupio preko 1200 sudionika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Među njima su bili Mate Rimac i Matija Hržić.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Prije nešto manje od mjesec dana, 23-24.11. održan je prvi regionalni virtualni Sajam inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“.

Sajam je na jednom mjestu okupio preko 1200 sudionika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Među njima su bili Mate Rimac i Matija Hržić.

Ono što spaja Matu i Matiju je ljubav prema inovacijama, ali i zajednički mentor. Ivan Vlainić, profesor u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru, nadaleko je poznat po svojoj strasti za prenošenjem znanja i uspjesima njegovih učenika i učenica.

Prije gotovo dva desetljeća profesor Vlainić je potaknuo Rimca da se prijavi na prvo učeničko natjecanje na kojem je i pobijedio.

Prije nekoliko mjeseci potaknuo je Matiju Hržića da se prijavi na Sajam inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“ gdje je osvojio treće mjesto i Specijalnu nagradu „Sarajevo 2020“ za inovaciju Pametna pčelarska vaga.

Matijina inovacija je izložena u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru koju su pohađali i Matija i Mate, a danas pored nje prolaze brojne učenice i učenici koji pored profesora Ivana i Mate imaju još jednog uzora. Matija je bio jedan od 36 inovatora i inovatorica koji su se takmičili Sajmu „Sarajevo 2020“. Iz jedne od najopremljenijih laboratorija za vježbe u Hrvatskoj, Matijino izlaganje su uživo pratile učenice i učenici Srednje strukovne škole i navijali za njegov što bolji plasman.

Jučer je u kompaniji „Rimac Automobili“ Matija oficijelno primio priznanje za osvojeno treće mjesto i medalju za Specijalnu nagradu „Sarajevo 2020“. Zahvaljujući nagradi, inovacija Pametna pčelarska vaga će nositi znak Međunarodne federacije udruženja izumitelja poznatije pod skraćenicom IFIA. Matiji je nagradu uručio Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik koja je sa Sarajevo Business Forumom organizirala Sajam „Sarajevo 2020“. Mate, Matija, profesor Ivan i Zoran su razgovarali o inovacijama i poduzetništvu, o važnosti mentorske podrške za mlade inovatorice i inovatore, o izazovima, ali i prilikama koje je donijela pandemija. Naglasili su važnost novih rješenja za susrete i razmjenu koje donose virtualni događaji kao što je Sajam inovacija i poduzetništva “Sarajevo 2020”.

O susretu je snimljen i kratki video koji će biti predstavljen u regionalnoj Zajednici za aktivizam i poduzetništvo www.lonac.pro

Izvor: Manager.baLoading..

Komentar-Kommentar-Comment