SwissBiHSwissBiH

Švajcarska daje 7 mil KM za pokretanje biznisa mladih u BiH


Autor: NAL

Vlada Švajcarske će u naredne četiri godine sa 7 mil KM podržati rad Fondacije Mozaik, s ciljem podrške mladima koji odluče da se oprobaju u preduzetništvu i pokrenu vlastiti biznis, saopšteno je iz Ambasade Švajcarske u Sarajevu.

U saopštenju je navedeno da je riječ o podršci mladima da postanu pokretačka snaga društvenih i ekonomskih promjena u BiH.

– Jačanje građanskog angažmana i mobilizacija mladih je važan aspekt Programa saradnje Švajcarske u BiH, a kao partnera u tim nastojanjima, Ambasada Švajcarske u BiH prepoznala je Fondaciju Mozaik – navodi se u saopštenju.

Iz Ambasade ističu da su uvjereni u Mozaikov pristup, jer ima dugoročnu viziju i temelji se na provjerenim vrijednostima.

Direktor za saradnju pri Ambasadi Švajcarske u BiH Barbara Datvajler Šojer rekla je da će mladi, ako budu uspješni, biti dodatno podržani kako bi postali društveni preduzetnici i stvorili pristojne i održive poslove.

– Kao aktivni i angažovani članovi društva, mladi će kreirati radna mjesta i poboljšati uslove življenja za sve ljude u svojim lokalnim zajednicama. Oni služe kao uzori drugim mladim ljudima u BiH i postavljaju temelje za nove društvene i ekonomske vrijednosti u svojim lokalnim zajednicama – poručila je Šojer.

Direktor Fondacije Mozaik Zoran Puljić rekao je da su ponosni što je švajcarska Vlada njihovu strategiju prepoznala kao dobar mehanizam za aktiviranje što više mladih koji traže način da doprinesu ekonomskom i društvenom razvoju BiH.

– Zahvaljujući ovoj podršci, Mozaik će i dalje nalaziti najbolje načine da svaka mlada osoba dobije priliku da uspije i postane produktivna članica našeg društva – poručio je Puljić.

Kroz ovakve projekte mladi se podstiču da traže društveno inovativna i ekonomski održiva rješenja prilagođena potrebama njihovih lokalnih zajednica, a Mozaik je uz saradnju sa predstavnicima 33 opštine i 15 privatnih i javnih donatora obezbijedio finansiranje omladinskih preduzetničkih projekata.

Mladi će do sredine 2022. godine sprovesti 2.000 projekata kroz program Omladinske banke, a u Impakt inkubatoru će pokrenuti 120 društvenih biznisa i 120 mikrobiznisa

Izvor: EKapija.ba

Komentar-Kommentar-Comment