SwissBiHSwissBiH

Sve veća prodaja preko interneta – U 2019. očekuje se promet i do 354 mil USD


Autor: Anera

Promet u e-trgovini u Srbiji iznosio je prošle godine godine 319 mil USD, a očekuje se da će u ovoj doći do cifre od 354 mil USD, rečeno je u petak, 29. marta, na radionici “Da posao klikne” u Beogradu.

Elektronska trgovina u Srbiji beželi konstantan rast, a koliko je ona važna za mala i srednja preduzeća i šta je potrebno preduzetnicima iz naše zemlje da bi se u online svetu dobro predstavili na globalnom tržištu, bile su samo neke od tema pokrenutih na radionici “Da posao klikne”, u organizaciji Privredne komore Srbije i uz podršku kompanije DHL International Beograd.

Ukupan promet e-trgovine u svetu iznosi 1,8 biliona dolara, a u 2019. se pređviđa da će biti nešto više od dva biliona dolara.

Najveće učešće u ovoj trgovini imaju Kina i Amerika, zatim Velika Britanija, Japan i Nemačka, a najveći svetski igrači na ovom polju su kompanije Amazon, ebay i Alibaba.

– Internet je proslavio 30 godina postojanja, tokom koji je svetska digitalna mreža napravila revoluciju u poslovanju, komunikaciji i trgovini. Kad je u pitanju etrgovina kod nas, u tom segmentu kaskamo za Evropom, u grupi smo sa Bugarskom, Crnom Gorom, Kiprom – istakla je Sanja Mrdović iz Sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije.

U poslednje vreme, kaže, popravlja se situacija, ali i dalje postoje ključne prepreke kao što su nepoverenje korisnika, cena dostave, plaćanje carine ili PDV-a za robu iz inostranstva, vreme isporuke.

Podaci kažu da 49% korisnika interneta u Srbiji nikada nije kupovalo onlajn.

Takođe, brojke kažu da 82% preduzeća ima svoj veb sajt, 23% je primilo porudžbine preko interneta, a 40% preduzeća je naručivalo putem interneta.

Korisnici e-trgovine, njih 89% radi taj proces preko računara, a samo 4% putem mobilnog telefona.

 

Izvor: ekapija.ba

Komentar-Kommentar-Comment

%d bloggers like this: