SwissBiHSwissBiH

Švicarska centralna banka odustaje od libora


Autor: Anera

Švicarska centralna banka (SNB) je objavila da odustaje od korištenja tromjesečnog libora kao referentnog za utvrđivanje kamatnih stopa, navodeći kao razlog njegovu nesigurnu budućnost i uvodi vlastitu referentnu stopu.

SNB je na redovnoj sjednici potvrdio ekspanzivnu monetarnu politiku čiji je cilj stabilizacija kretanja cijena i podrška ekonomskoj aktivnosti.

Među ključnim elementima takve politike su negativne kamatne stope kojima se poslovne banke primoravaju da plaćaju centralnoj banci za čuvanje depozita, a koju je SNB zadržao na minus 0,75 odsto.

Iz SNB-a, između ostalog, poručuju da negativne kamatne stope i spremnost na intervenciju po potrebi na deviznim tržištima ostaju ključni kako bi se privlačnost ulaganja u švicarski franak održavala niskom i time ublažio pritisak na švicarsku valutu.

Od promjena u dosadašnjoj politici, iz SNB-a su saopćili da uvode vlastitu stopu, kojom će zamijeniti ciljani raspon za tromjesečni libor, te koja će od sada biti referentna tačka kod donošenja odluka u monetarnoj politici.

 

Izvor: PoslovneNovine.ba

Komentar-Kommentar-Comment