SwissBiHSwissBiH

Švicarska ekonomija mogla bi pasti i 10 posto


Autor: SwissBiH

Švicarska bi ekonomija ove godine mogla pasti za čak 10,4% zbog utjecaja novog koronavirusa, objavila je u srijedu švicarska vlada.

Do pogoršanja u odnosu na prethodnu prognozu vlade prema kojoj bi pad iznosio 1,5% došlo bi ako dođe do duže obustave rada u Švicarskoj i inostranstvu, što će izazvati bankrote i otpuštanja. Prema najgorem scenariju oporavak bi u toku godine bio vrlo slabašan uz prognozu rasta of 3,4 posto tokom sljedeće godine.

U najboljem slučaju, švicarska vlada računa na smanjenje od 7,1% prije snažnijeg oporavka 2021. godine, izvještava Reuters.

Postepeno ukidaje mjera

Švicarska vlada produžila je restrikcije koje je uvela zbog pojave koronavirusa do 26. aprila, ali je najavljeno da će postepeno labavljenje mjera koje sada uključuju kontrolu granica, zatvorene škole i zabranu okupljanja početi ovog mjeseca.

“Za uspješno ukidanje mjera moraju se ispuniti određeni zahtjevi”, saopćila je vlada dodajući da kriteriji koje razmatra pri ublažavanju mjera uključuju broj novih zaraženih i hospitaliziranih osoba kao i stopu smrtnosti.

Podrška aviokompanijama

Što se tiče ekonomskim mjera, one stavljaju naglasak na garancije za aviokompanije, jedan od najteže povrijeđenih sektora

Iz vlade je najavljeno da će garancije za aviokompanije biti popraćene strogim uvjetima i davat će se samo ako kompanije ne mogu na drugi način pokriti potrebe za likvidnošću.

U vladinoj izjavi kaže se da se javna podrška aviokompanijama smatra samo sekundarnom, „a aviokompanije i njihovi vlasnici moraju implementirati sve prihvatljive mjere kako bi sami osigurali likvidnost“

Izvor: BiznisInfo / B. Šutvić
Loading..

Komentar-Kommentar-Comment