SwissBiHSwissBiH

Svjetske cijene hrane pale u junu prvi put poslije 12 mjeseci


Autor: SwissBiH

Svjetske cijene prehrambenih proizvoda pale su u junu prvi put poslije 12 meseci uzastopnog rasta, prema danas objavljenom izvještaju Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Indeks cijena hrane koji izračunava FAO u prosjeku je iznosio 124,6 poena u junu, što je za 2,5 posto manje nego u maju, ali je još uvijek za 33,9 procenata iznad nivoa na kom je bio u istom periodu 2020, navodi se u izvještaju objavljenom na zvaničnom veb sajtu ove agencije UN sa sjedištem u Rimu.

Na pad indeksa su najviše uticale niže cijene biljnih ulja, žitarica a, nešto umjerenije, smanjenje cijena mliječnih proizvoda, što je generalno više nego kompenzovalo porast cijena mesa i šećera.

Cijene biljnih ulja su opale za 9,8 posto u junu, spustivši se na četvoromjesečni minimum, a najviše su pojeftinili palmino, sojino i suncokretovo ulje.

Žitarice su zabilježile umjereniji pad cijene od 2,6 posto u odnosu na maj, ali je njihov indeks i dalje za 33,8 posto iznad nivoa iz juna prošle godine.

Međunarodne cijene kukuruza su smanjene za 5,0 procenata, predvođene padom cijena u Argentini usljed rasta zaliha poslije nedavne žetve, gdje su prinosi bili veći od očekivanih.

Cijene pšenice su skliznule u junu za 0,8 posto zbog povoljnih globalnih izgleda proizvodnje kod mnogih ključnih proizvođača, koji su znatno nadvladali uzlazni pritisak na cijene izazvan sušom koja pogađa rod u Sjevernoj Americi.

Indeks cijena mliječnih proizvoda je opao za 1,0 procenat, na 119,9 poena, pri čemu su pojeftinili svi mliječni proizvod, a najviše maslac usljed naglog povlačenja globalne uvozne tražnje i blagog povećanja zaliha, prije svega u Evropi.

Suprotan trend zabilježile su cijene šećera, koji je poskupeo za 0,9 procenata na mjesečnom nivou, i to treći mjesec zaredom, dostižuću novi višegodišnji maksimum. Tome su doprinijele neizvesnosti u vezi sa uticajem nepovoljnih vremenskih uslova na prinos roda u Brazilu, najvećem svjetskom izvozniku šećera.

Međunarodne kotacije mesa su takođe porasle za 2,1 posto u junu u odnosu na maj, nastavljajući uspon deveti mjesec uzastopno, tako da je ovaj indeks za 15,6 procenata nadmašio vrijednost iz juna 2020, ali je još uvijek za 8,0 posto niži od rekordnog nivoa zabilježenog u avgustu 2014.

FAO je u odvojenom izvještaju o ponudi i potražnji žitarica, blago smanjio prognozu globalne proizvodnje u 2021. godinu na 2.817 miliona tona. To je međutim i dalje za 1,7 posto, ili za 47,8 miliona tona više od proizvodnje u 2020, što bi bio nov rekord.

Procjene svjetske proizvodnje krupnih žitarica smanjene su na 1 513 miliona tona, odnosno za tri miliona tona u odnosu na prošlomjesečna predviđanja, uglavnom zbog velikog rezanja prognoze brazilske proizvodnje kukuruza.

Što se tiče pšenice, FAO je revidirao naniže projekciju proizvodnje u 2021. za jedan milion tona na 784,7 miliona tona, jer su vremenski uslovi na Bliskom istoku umanjili izglede ranije očekivanih prinosa. Ipak, ovogodišnja proizvodnja pšenice biće i dalje za 1,2 procenta viša nego lani.

Izvor: Tanjug

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment