SwissBiHSwissBiH

SwissBiH FINTA: Kako se odnositi prema publici tijekom prezentacije?


Autor: SwissBiH

Bilo da si često u situaciji da prezentiraš pred grupom (na poslu, fakultetu, sajmovima), bilo da je to povremena aktivnost koju ne možeš izbjeći – suočit ćeš se s istim problemom: kako se odnositi prema publici tijekom svoje prezentacije?

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Prezentacije podrazumijevaju aktivan odnos prema slušateljima, čak i kad nisu interaktivne. Publika ne mora sudjelovati pitanjima ili komentarima, da bi bila dio tvoje prezentacije. Oni su tvoji saveznici i mogu ti puno pomoći ako izgradiš pravi odnos prema njima. Nije jednostavno gledati u grupu ljudi ispred sebe i s njima ostvariti kontakt u ovim situacijama. Zbog toga te pozivamo da zamisliš sljedeću situaciju i razmisliš o našem prijedlogu 🙂

Zamisli kako prenosiš svoju ideju grupi ljudi. Dok govoriš, brzo skeniraj cijelu publiku. Pažnja će ti skakati s lica na lice. Pitat ćeš se o čemu oni razmišljaju. Istraživanja pokazuju da ćeš se, gledajući grupu, vjerojatno više fokusirati na lica koja izražavaju snažne emocije – bilo da su pozitivne ili negativne – i da ćeš manje obraćati pažnju na blaže izraze u gomili.

Nemoj to raditi. Ako promatraš samo izražajnija lica u publici, vjerojatno ćeš projicirati te emocije na ostatak grupe, i ostaviti pogrešan dojam. Pošto se ova pristranost više povezuje uz lica koja pokazuju negativne emocije, možeš pretpostaviti da će tvoja prezentacija izgledati gore nego što je realna slika.

Kako bi se suprotstavio ovoj tendenciji, pregledaj svako lice u prostoriji – ili na zoom-u. 🙂

Tako ćeš steći ispravniju sliku o tome kako tvoja publika zaista osjeća ono što govoriš. Preusmjeri pažnju na neutralniju osobu i vratit ćeš (ispravan!) dojam da o tebi ovisi kako će tvoja publika doživjeti ostatak prezentacije.

Izvor: Campster Newsletter

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment