SwissBiHSwissBiH

Tehnološki divovi za tri dana izgubili 1.000 milijardi dolara


Autor: SwissBiH

Rasprodaja akcija krenula je nakon što su Federalne rezerve podigle referentnu kamatnu stopu što je podstaklo investitore na ulaganja u tzv. sigurna utočišta i masovni izlazak iz rizičnije imovine, pri čemu je tehnološki sektor stradao više od drugih.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Najveće svjetske tehnološke kompanije izgubile su više od 1.000 milijardi dolara vrijednosti samo u protekla tri trgovačka dana na Wall Streetu, izvještava CNBC.

Rasprodaja akcija krenula je nakon što su američke Federalne rezerve (FED) prošle srijede podigle referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena na raspon od 0,75-1,0 posto, što je podstaklo investitore na ulaganja u tzv. sigurna utočišta i masovni izlazak iz rizičnije imovine, pri čemu je tehnološki sektor stradao više od drugih.

Apple, najvrijednija kompanija na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji, izgubila je 220 milijardi dolara vrijednosti tokom tri sesije od zatvaranja trgovanja nakon što je objavljena odluka FED-a o povećanju ključne kamate, prenosi Tanjug.

Raspršen optimizam na berzama

Nakon obraćanja predsjednika FED-a Jeromea Powella, koji je rekao da je inflacija previsoka i da će biti nastavljeno podizanje kamatne stope, ali ne u procentu većem od pola posto, berza je u prvi mah odreagovala s rastom, ali se optimizam narednih dana raspršio.

Akcije su pale već u četvrtak, pa u petak, a nastavile su silazni trend i početkom ove sedmice.

Glavni indeks njujorške berze S&P 500 pao je ispod granice od 4.000 poena u ponedjeljak, ili za sedam procenata od zatvaranja u srijedu, dok je trgovinski fond tehnoloških akcija Invesco Nasdaq 100 ETF pao za gotovo 10 posto tokom istog perioda.

Od američkih tehnoloških giganata koji su registrovali najveći pad vrijednosti tokom tri trgovačka dana, CNBC navodi da je Microsoft pretrpio gubitkak od oko 189 milijardi dolara, Tesla 199, Amazon 173, a Alphabet (Googleova matična kompanija) 123 milijarde dolara

Izvor: AlJazeera Balkans

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

 

Komentar-Kommentar-Comment