SwissBiHSwissBiH

Telekom Srbija želi biti lider u BiH


Autor: Anera

Direktor i koordinator za internet i telekomunikaciju Telekoma Srbije, Vladimir Lučić, gostujući u emisiji “Fokus” na O2TV kazao je da je usvojen plan transformacije Telekoma kako bi ta kompanija bila što bolja i konkurentnija na tržištima Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovina na kojima danas posluje i kako bi mogla i dalje da se širi na zemlje regiona.

“Prošle godine je napravljen novi pravac razvoja koji znači ekspanziju naše kompanije. Prije svega nam je cilj da budemo broj jedan u zemljama u kojima i sada poslujemo i da se proširimo kao telekomunikacioni provajder u zemljama gdje je naša dijaspora poput Austrije, Njemačke, Švajcarske, Amerike i Kanade i eventualno na još neke zemlje regiona kako bi bili lider u telekomunkacionim uslugama na Balkanu”, rekao je Lučić i dodao:

“To je jedna faza razvoja. A druga faza bi značila da uđemo u te nove telekomunikacione trendove gdje se telekom firme okreću ka novim izvorima prihoa, prije svega digitalnim servisima i multimediji i mi intezivno radimo u oba smjera planiranog razvoja naše kompanije.”

BiznisInfo podsjeća da je Telekom Srbija u BiH vlasnik kompanija Mtel, Logosoft, Telrad net, Blicnet, a da je u procesu preuzimanja kompanije Elta Kabel. 

Lučić je istakao da je cilj Telekoma da postane operater broj jedan u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini sa najvećim brojem korisnika televizije i interneta koji predstavlja glavnu tačku razvoja telekomunikacija u budućnosti, obzirom da korisnici sve više komuniciraju putem interneta i internet servisa a sve manje klasičnim metodom poput slanja SMS poruka i fiksnom telefonijom.

Značajna stvar za Telekom Srbija u budućnosti biće i informativni program pošto je prošle sedmice potpisan sporazum o otvaranju regionalne kancelarije “Euronewsa” u Srbiji.

“Velika nam je čast sto se tako velika informativna kuća odlučila na partnerstvo sa nama i što će ovdje kod nas otvoriti svoju franšizu koja će se zvati Euronews Srbija i koja će sigurno na kvalitetan način promovisati evropske vrijednosti i evropski način izvještavanja”, kazao je Lučić.

Na pitanje, zašto je važno da kompanija ostane u državnom vlasništvu, direktor i koordinator za internet i telekomunikaciju telekoma Srbije je odgovorio:

“U novoj eri, četvrte industrijske revolucije, sve će se zasnivati na internetu, tako da za nekih 10 do 15 godina naši životi će se u potpunosti promijeniti. U toj novoj industrijskoj revoluciji, pojava nano robota, gomile senzora, automobila sa automatskim upravljanjem zasnivat će se na kvalitetnoj internet vezi. Mi smatramo da ćemo biti ne samo nosioci tog kvalitetnog interneta već i koncentratori mnogih digitalnih ideja. Pokušat ćemo da oko nas okupimo mnoge mlade ljude koji će stvarati nove digitalne ideje i da probamo da ih izvezemo u svijet a ne kao što je bio slučaj do sada, da samo uvozimo tuđe ideje”, dodao je Lučić, prenio je Bankar.me.

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment