SwissBiHSwissBiH

Terzić: Počinjemo izgradnju autoputa prema Počitelju


Autor: Anera

Direktor JP Autoceste Federacije BiH Adnan Terzić izjavio je da sredinom augusta mašine kineskih kompanija izlaze na gradilište dionice autoputa na Koridoru Vc Počitelj – Zvirovići, čija je ukupna vrijednost 200 miliona maraka (100 miliona eura).

U izjavi za „Avaz” Terzić je pojasnio da se radi o dionici autoputa dugoj 11 kilometara, u koju spada i gradnja mosta Počitelj, ukupne dužine 945 i maksimalne visine 100 metara.

Ovu dionicu autoputa gradit će kineske kompanije „China State Construction Engeering Com-pany” i „Sinohydro Power – China”, a Terzić kaže da su „Autoceste” dužne nakon potpisanog ugovora izvođače uvesti na gradilište u roku od 52 dana.

“Tu je sve završeno i više nema čekanja. Mašine izlaze na gradilišta i konačno počinju radovi“, rekao je Terzić.

“Autoceste FBiH” prije dva dana su objavile i ponudu za gradnju dionice Tarčin – tunel Ivan, na Koridoru Vc, ukupne dužine od 4,9 kilometara, koja će koštati ukupno 50 miliona eura. Ta dionica skratit će put do mora.

“Dionica će imati velike i značajne objekte u vidu tunela i mostova i nastavak je gradnje dionice od Tarčina prema Bradini”, kaže Terzić.

Prema njegovim riječima, u toku su radovi na nekoliko gradilišta vrijedni ukupno 400 miliona eura, a već odavno je zaokružen finansijski plan prema jugu.

“Krećemo sada s Počiteljem, izgradnjom mosta, zatim tunela Kvanj. Radimo punom parom na dionici Klopče – Donja Gračanica, a već je odabran i izvođač radova za tunel Zenica. Potpisan je i ugovor za dionicu od Ponirka do Vranduka”, kazao je Terzić.

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment