SwissBiHSwissBiH

Tesla otpušta radnike, ugašen pogon u San Mateu


Autor: SwissBiH

U kalifornijskom gradu San Mateo, stotine zaposlenih bilo je zaduženo za evidentiranje videozapisa iz ‘Teslinih’ automobila radi poboljšanja sistema za pomoć vozaču tokom vožnje

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Kompanija “Tesla” zatvara kancelariju u San Mateu, u Kaliforniji, i gasi 200-ak radnih mjesta, u okviru širih napora za smanjenje troškova, potvrđeno je za CNBC.

U objektu u San Mateu, stotine zaposlenih bilo je zaduženo za evidentiranje videozapisa iz “Teslinih” automobila radi poboljšanja tzv. autopilot sistema, odnosno sistema za pomoć vozaču tokom vožnje.

Dvoje otpuštenih radnika, koji su željeli ostati anonimni, izjavili su za CNBC da znaju kako se “Teslin” zakup poslovnog prostora bliži kraju.

Ovaj proizvođač električnih vozila, koji tek treba ispuniti obećanje o razvoju robotaxi tehnologije, ranije je preselio određeni broj zaposlenih iz sektora “autopilot podaci” u San Mateu na lokaciju u Palo Altu, također u Kaliforniji. Kompanija je ranije također zapošljavala i obučavala timove za evidentiranje podataka u Buffalu,  savezna držana New York.

Posao evidentiranja podataka u “Tesli” obuhvata identifikaciju i opisivanje objekata iz kratkih klipova koje su snimile kamere i senzori na kompanijim vozilima.

Obavijest o otpremninama stiže naknadno

Jedan zaposleni je rekao za CNBC da je veliki dio osoblja u San Mateu očekivao da će biti premješten u Palo Alto ili na drugu lokaciju, ali da neće izgubiti posao.

Ta američka medijska kuća, koja je došla u posjed audiosnimka sa sastanka na kojem su zaposleni obavješteni o otpuštanjima, prenosi kako je neimenovana menadžerica rekla da je kompanija dala sve od sebe da cijeli tim “autopilota” iz San Matea prebaci na novu lokaciju u Palo Alto.

“Nažalost, nismo mogli. To znači da idemo u restrukturiranje i da su vaše pozicije pogođene”, rekla im je na sastanku.

Zaposlenima je na sastanku rečeno da će im u narednih 60 dana biti isplaćene pune plate, te da je 28. jun njihov posljednji radni dan, a putem elektronske pošte trebaju biti obaviješteni o otpremninama i beneficijama.

Izvršni direktor “Tesle” Elon Musk izjavio je nedavno da njegovi novi pogoni u Teksasu i Njemačkoj gube milijarde dolara dijelom zbog poremećaja u lancu snabdjevanja koji sprečavaju kompaniju da poveća proizvodnju u oba pogona.

“Oba pogona, i u Berlinu i u Austinu, trenutno su ogromni krematorijumi novca”, rekao je Musk

Izvor: AlJazeera

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment