SwissBiHSwissBiH

Tesla u prošlom kvartalu isporučila rekordnih 95.000 vozila


Autor: Anera

Iz Tesle je saopćeno kako je prošlo tromjesečje, od aprila do kraja juna, bilo rekordno ako se gledaju podaci o proizvodnji automobila.

U ova tri mjeseca iz Teslinih je pogona izišlo ukupno 87.048 automobila, dok je kupcima isporučeno njih čak 95.200. Od toga se 77.550 odnosi samo na najnoviji i najtraženiji Model 3, dok ostatak otpada na ranije modele S i X.

Velika je ovo stvar za kompaniju Elona Muska i njezino poslovanje, budući da su se početkom godine pojavile ne tako dobre informacije o finansijskim problemima te o padajućim proizvodnim rezultatima, tumači portal Bug.hr.

Ujedno, broj automobila proizvedenih u proteklom kvartalu je i rekordan za Teslu – do sada je najbolji rezultat bio onaj iz posljednjeg kvartala 2018. godine s oko 86 hiljada proizvedenih automobila.

Krajem prošlog kvartala, kada se pisalo o velikom “minusu” u poslovanju Tesle, Musk je bio optimističan i najavio je da će u drugom tromjesečju ove godine stvari krenuti na bolje – a tada je najavio i da će biti proizvedeno između 90 i 100 hiljada vozila. Ovoga puta, dakle, nije promašio s prognozom.

Ako stavimo najnoviji rezultat u kontekst ostalih kvartala, on je još impresivniji – u odnosu na prva tri mjeseca ove godine proizvodnja je povećana za 51%, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine čak za 217%. Dionice Tesle nakon objave ovih rezultata dobile su oko 8% na vrijednosti, piše Bug.hr.

 

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment