SwissBiHSwissBiH

Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice


Autor: NAL

Gdje će se graditi nova dionica Koridora 5C, ko je otvorio fabriku u Živinicama a ko pogon u Ilijašu, kada kreće izgradnja Bloka 7 u Tuzli, gdje će biti izgrađen veliki retail park…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam odnose ProCredit Bank i BiznisInfo.

Piletina iz BiH od ove sedmice može u EU

Početkom ove godine Evropska komisijastavila je Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja kojima je odobren izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju, ali do sada on nije bio moguć. Međutim, od ove sedmice firme iz BiH zvanično mogu krenuti sa izvozom u zemlje EU. Odavno su naše firme spremne za izvoz, ali se neće zalijetati i krenuti odmah.

Italijani će do kraja godine zaposliti još 50 žena u Bijeljini

Firma “Seven pul” u vlasništvu italijanskih investitora, prije dva mjeseca otvorila je pogon u Hasama kod Bijeljine. Zapošljavaju 50 radnika, uglavnom žena, a bave se proizvodnjom majica za “Beneton Olimpias”. Cilj im je povećanje broja radnika i proširenje proizvodnje.

– Naša ideja je trenutno se zaustaviti na ovih 50 žena, obučiti ih da rade, a do kraja godine zaposliti još 50. Sve žene moramo obučiti, jer nemamo osoba koje su radile i znaju raditi ovaj posao – kazali su iz ove kompanije.

Potpisan ugovor za dionicu kod Zenice

U sjedištu JP Autoceste FBiH potpisan je ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru 5C, odnosno poddionice Vranduk – Ponirak. Ugovor su potpisali Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i u ime konzorcija izvođača radova Ahmet Murat Turkoglu, direktor Azvirt L.L.C (Azerbejdžan) i Mario Bevanda, u ime Hering d.d. Široki Brijeg (BiH) te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH u svojstvu svjedoka. Vrijednost ugovora je 76.592.799 eura s PDV-om, a sredstva su osigurana putem OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID).

Domaći Luminos pokrenuo prvi pogon za proizvodnju LED panela u BiH

Bh. kompanija Luminos d.o.o., specijalizirana za očuvanje energije, inovativne LED tehnologije i smart city rješenja, pokrenula je prvi pogon za proizvodnju LED panela za stanove i urede u Bosni i Hercegovini. U pogonu u Hadžićima pod novim brendom Luminos ambienta proizvodi se 18 različitih proizvoda opsega snaga od 3(W) do 24(W) okruglog i kvadratnog kućišta, ugradne i nadgradne izvedbe.

Aerodrom u Bihaću gradi testnu stazu za polijetanje

Za potrebe izgradnje aerodroma u Bihaću Vlada Federacije BiH će u ovoj godini izdvojiti 3,5 miliona maraka i ova sredstva će biti iskorištena za izradu testne dionice poletno-sletne staze i nastavak eksproprijacije privatnog zemljišta. Ovo je izjavio direktor preduzeća “Aerodrom Bihać” Elvedin Sedić istakavši kako se na taj način nastavlja realizacija ovog značajnog infrastrukturnog projekta

Najesen kreće izgradnja Bloka 7 Tuzla

Elektroprivreda BiH nastoji provesti pripreme nužne za početak gradnje Bloka 7 u Tuzli.

– Očekujemo da to bude u toku ove ljetne građevinske sezone, dakle u narednih nekoliko mjeseci kako bismo krajem ljeta, početkom jeseni, mogli dočekati kineske partnere sa pripremljenim gradilištem i zvanično započeti gradnju bloka 7 kako je to predviđeno ugovorom – kazao je Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije EP BiH.

Inače, neto ugovorena cijena prema EPC ugovoru za izgradnju Bloka 7  je 722 miliona eura. 

Na sjeveru BiH niče veliki retail park

Centrum trade iz Banjaluke kupio je skladišta bivšeg Vodoprivrednog preduzeća “Sava” Bosanska Gradiška kod banjalučkog mosta, gdje će graditi moderni prodajni centar. Retail Park će se prostirati na 20.000 m2. Nalazi se na putnom pravcu koji direktno vodi od graničnog prelaza sa EU. Jedini je Retail Park na teritoriji koja se prostire od Zagreba do Slavonskog Broda, tako da će privući u kupce iz susjedne Hrvatske.

U Ilijašu otvoren proizvodni pogon

Otvoren je prvi bh. pogon za obradu pilećih nogica društvenog biznisa Axis dooosnovanzajedničkom investicijom Fondacije Mozaik i australijskog partnera Standard & Partners Ltd. Mladi poduzetnik Ensar Perčo je u Ilijašu pokrenuo biznis koji vodi na dva kontinenta, sirovinu otkupljuje od regionalnih mesnih industrija, a izvozi u Vijetnam, Kinu i druge azijske zemlje.

Pero Gudelj investira na Vlašiću

U predivnom ambijentu planine Vlašić svečano je otvorena benzinska pumpa Fis Petrol. Uz prisustvo investitora, načelnika općina Travnik i Vitez i brojnih poslovnih partnera i prijatelja Fisa, vrpcu su presjekli vlasnik i investitor Pero Gudelj i načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić. Gudelj je ovom prilikom kazao kako je ovo samo početak još jednog segmenta u poslovanju u koji planira ulagati na Vlašiću a takođe dovesti i druge investitore i poslovne partnere.

Austrijanci otvorili novu fabriku u Živnicama

Fabrika za proizvodnju poliesterskih ormara za elektroindustriju kompanije Elsta Mosdorfer Bosnia otvorena je u poslovnoj zoni Ciljuge II a posao je dobilo 80 novih radnika. Time je broj uposlenika ove austrijske kompanije članice Knill Grupe koja posluje u 16 zemalja svijeta povećan na 150

Izvor: BiznisInfo

Komentar-Kommentar-Comment