SwissBiHSwissBiH

Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice


Autor: NAL

Gdje će se graditi solarna elektrana vrijedna 150 miliona eura, kojoj domaćoj firmi treba 1.000 radnika, u kom gradi je otvoren novi pogon za automobilsku industriju a gdje će se nalaziti Hotel Vezir, koja proizvodnja je pokrenuta u Agrokomercu…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donoseProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. U Travniku se otvara hotel Vezir Palace

U Travniku će 1. jula ove godine biti otvorenhotel Vezir Palace, novi hotel sa četiri zvjezdice. Investitor je travnička kompanija Bajrić BN d.o.o. Vezir Palace je smješten u staroj travničkoj četvrti Varoš, odmah nasuprot srednjovjekovne travničke tvrđave. Hotel sadrži 24 dvokrevetne sobe i 6 apartmana ukupnog kapaciteta 72 ležaja.

  1. Bit će zabranjen izvoz drveta iz BiH

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pokrenut će proceduru koja bi u konačnici dovela do zabrane izvoza drveta iz BiH. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH Mirko Šarović narednih dana će provesti hitne konsultacije sa nadležnim institucijama i pokrenuti potrebne procedure prema Vijeću ministara BiH, kako bi se zabranio izvoz šumskih drvnih sortimenata iz Bosne i Hercegovine, na period od dvije godine, i uvela taksa na izvoz rezane građe bukve i hrasta, a sve u cilju zaštite domaćih proizvođača.

  1. Prijedor će dobiti moderni tržni centar

U Prijedoru je počelo rušenje i demontaža bivše Robne kuće “Patrija”, jednog od simbola ovog grada. Novi vlasnik “Patrije”, preduzeće “MG Mind” iz Mrkonjić Grada najavio je ranije da će ovaj objekat u centru grada do jeseni ove godine transformisati u moderan tržni centar. Izvođač radova je prijedorsko preduzeće “Unijat – M”, a investitor mrkonjićki “MG Mind”. Rok za završetak radova je 60 dana.

  1. Počela izgradnja oba kraka autoputa Sarajevo – Beograd

Izgradnja dionice na Koridoru 11 od Preljine do Požege u Srbiji dužine 30,9 kilometara počela je prije nekoliko dana, a vrijednost radova je 450 miliona eura. Dionica Preljina-Požega bit će dio autoputa Beograd-Južni Jadran, ali i budućeg autoputa Beograd-Sarajevo, jer je u planu da od Požege bude izgrađeno još oko 60 kilometara do granice sa BiH.

Ova dionica predstavlja dio istočne trase autoputa puta Sarajevo – Beograd, koja ide južno od Beograda kroz centralnu Srbiju, a zatim preko istočne Bosne do Sarajeva. Drugi krak ide zapadno od Beograda postojećim autoputem ka Zagrebu, a potom se kod sela Kuzmin odvaja ka Bijeljini, odakle ide ka Brčkom, Tuzli i Sarajevu. Izgradnja zapadnog kraka također je nedavno počela, i to također na teritoriji Srbije, tačnije kod sela Kuzmin odakle se će graditi autoput ka Savi, odnosno granici sa BiH.

  1. Integral inženjeringu treba 1.000 radnika

Vlasnik firme “Integral inženjering” iz Laktaša Slobodan Stanković rekao je da svako ko hoće da radi može se prijaviti u ovu firmu.

– Nama sad treba oko hiljadu radnika, mi ne uzimamo poslove jer nemamo radnika – rekao je Stanković.

 

  1. Agrokomerc pokrenuo peradarsku proizvodnju

Nekadašnji krajiški div Agrokomerc odnio je još jednu poslovnu pobjedu. U pogonima kompanije nakon više od dvadeset godina pokrenuta je primarna peradarska proizvodnja.

– Proizvodnja je pokrenuta na lokalitetu farme Elezovići 3, polovinom maja useljeno je 50.000 jednodnevnih pilića i u toku je uzgok 18-sedmičnih pilenki, koje će nakon tog perioda biti preseljene u konzumne farme. To je prva faza, a u planu imamo daljnje zaokruživanje proizvodnog ciklusa – kazao je za BiznisInfo v.d. direktora Agrokomerca Mersad Hamidović.

Vrijednost investicije je oko 500.000 KM vlastitih sredstava, a prije toga i u osposobljavanje proizvodnih kapaciteta velikokladuška kompanija investirala je oko 100.000 KM.

  1. U Trebinju će se graditi solarna elektrana vrijedna 150 miliona eura

Skupština Grada Trebinja donijela je odlukukojom se na javnu licitaciju za zakup zemljišta na Zupcima daje 195 hektara zemljišta na kojem će, prema najavama, biti izgrađena solarna elektrana instalisane snage 100 megavata.

Podsjetimo, direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović najavio je da će ovo preduzeće na Zupcima graditi solarnu elektranu čija će instalisana snaga biti 100 megavata. Petrović je kazao da je vrijednost ovog projekta 150 miliona eura.

  1. Luksuzna jahta proizvedena u Vitezu

Iz Viteza put Njemačke ove sedmice je krenula prva jahta proizvedena u Bosni i Hercegovini, gdje će na tamošnjem sajmu pokušati osvojiti prvu nagradu. Denis Kraljević, vlasnik firme „Derubis Yachts“ i investitor projekta, nije skrivao oduševljenje. Na ovaj način, poručio je Kraljević, željeli su pokazati svijetu da je moguće jahtu napraviti i u BiH. Luksuzna jahta duga je 12 metara, široka 4,4, a visoka 5,7 metara.

  1. Veliki pad industrijske proizvodnje u RS

Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u aprilu ove godine smanjena je za čak 19,9 posto u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku. U poređenju sa martom ove godine, proizvodnja je smanjena za 2,1 posto. Da nije riječ o izuzetku, govori podatak da je u martu industrijska proizvodnja bila manja za 17,2 posto u odnosu na isti mjesec lani.

  1. U Gračanici novi pogon za autoindustriju

Ovih dana je u Gračanici svečano otvoren novi proizvodno-poslovni objekat kompanije HST CNC. Ova kompanija bavi se proizvodnjom dijelova od čelika za potrebe automobilske industrije i dijelove koji se ugrađuju u robote a većina proizvodnje izvozi se na njemačko tržište. Preduzeće izvozi 90% od cjelokupne proizvodnje za njemačko tržište. Vlasnice firme su Tatjane i Senade Moralić

Izvor: BiznisInfo

Komentar-Kommentar-Comment