SwissBiHSwissBiH

Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice


Autor: SwissBiH

Kriza izazvana pandemijom novog koronavirusa uzima maha u BiH. Uprkos tome, ove sedmice je zabilježeno i nekoliko pozitivnih vijesti. Povećana su izdvajanja za poljoprivredu a mnoge kompanije su se preorjentisale na proizvodnju medicinske ili zaštitne opreme. Zabilježeno je i otvaranje novih radnih mjesta te najave nekih novih investicija.

ProCredit Bank i BiznisInfo i ove sedmice donose pregled najvažnijih poslovnih događaja u BiH protekle sedmice.

  1. Poduzetnik iz Tuzle kupio “Mušku vodu”

Posljednja aukcija za prodaju imovine kompleksa Muška voda na planini Konjuh kod Kladnja bila je uspješna, a imovinu je kupio privrednik Kasim Selimović, vlasnik kompanije „Piemonte“ iz Tuzle. Selimović je ovu informaciju potvrdio za BiznisInfo, te je najavio ambiciozni plan ulaganja u ovaj kompleks od 2 do 3 miliona maraka.

  1. Za poticaje poljoprivredi 9 miliona KM

Na telefonskoj sjednici Vlade FBIH izmijenjena je Odluka o programu utroška s kriterijima raspodjele sredstava za poljoprivredu za 2020. godinu. Za poticaje za poljoprivredu tako je umjesto 500.000 KM izdvojeno 9 miliona KM.

  1. HAS Robotics: Umjesto robotske ruke proizvode maske

Haris Salkić iz Brčkog započeo je prošle godine proizvodnju prve robotske ruke u Bosni i Hercegovini. Bilo je planirano da prve isporuke stignu u aprilu no kao i sve ostale i ovaj plan je poremetila pojava koronavirusa u našoj zemlji. Haris i ostali uposlenici kompanije HAS Robotics tako sada umjesto na izradi robotske ruke rade na izradi jednog od trenutno najtraženijih artikala u cijelom svijetu – zaštitnih maski.

  1. Potpisan ugovor u vezi sa izgradnjom obilaznice u Bosanskom Brodu

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović i načelnik Bosanskog Broda Ilija Јovičić potpisali su u Banjaluci ugovor o prenosu prava svojine nad nekretninama bez naknade za potrebe izgradnje obilaznice u toj opštini, čime će biti stvoreni uslovi za izmještanje kompletnog teretnog saobraćaja iz uže gradske zone.

  1. Banke će izaći u susret klijentima

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić rekao je da radnici koji su ostali bez posla za period od 6 mjeseci ne moraju da brinu o vraćanju svojih kreditnih obaveza.

On je rekao da, ukoliko su klijenti, fizička ili pravna lica, pogođeni negativnim efektima pandemije Covid-19 oni imaju pravo da zatraže od svoje poslovne banke jednu od mjera koje su na raspolaganju

  1. Boha preorjentisala proizvodnju: Počeli raditi zaštitne maske, u planu izrada i odijela

Bosna i Hercegovina, kao i cijeli svijet, već duže vrijeme su pogođeni pandemijom korona virusa zbog čega mnoge firme, kako bi se održale i zadržale svoje uposlenike kao i bar osnovni dio proizvodnje, pokušavaju pronaći pravo rješenje.

Jedna od takvih firmi jeste i firma Boha d.o.o. iz Zenice, koja se bavi proizvodnjom tapaciranog namještaja. Ova firma broji oko 60 radnika, a ako bi održali proizvodnju počeli su sa izradom pamučnih maski za teritoriju cijele Bosne i Hercegovine.

  1. U jeku krize i pandemije Robot zaposlio 80 radnika

Dok veliki broj radnika u Bosni i Hercegovini ostaje bez posla a mnoge firme bore se za opstanak, kompanija Robot uposlila je 80 novih radnika. Robot je u u mjestu Matuzići Doboj-Jug otvorio novu trgovinu na 6.000 kvadratnih metara, te zaposlio 80 ljudi.

  1. Željeznice preuzele ključnu ulogu u snabdijevanju tržišta

Vanredno stanje značajno je uticalo na mogućnost nesmetanog kretanja roba, što je dovelo do ugrožavanja doprema sirovina koje su osnovni uslov za kontinuiranu proizvodnju. Odlična međusobna saradnja i angažman željeznica Federacije BiH i Republike Srpske uspješno je osigurala nesmetan promet sirovine između Luke Ploče i Agroindustrijskog kompleksa Brčko.

  1. Kozarić: BiH mora osigurati svoju hranu

Ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić kazao je da se BiH mora okrenuti proizvodnji hrane, te da vlasti moraju donijeti mjere pomoći privredi u prevladavanju krize u vezi s pandemijom novog koronavirusa.

– Iako je u ovoj situaciji ljudski život najvažniji, i svakako treba cijeniti napore naših ljekara, medicinara, policajaca, vojnika, inspektora, koji daju značajan doprinos da sistem funkcioniše, ekonomija također mora biti prioritet i paralelno se moraju donositi određene mjere – rekao je Kozarić.

  1. Bozalija: Pozivam sve Bosance i Hercegovce da zasade svaki pedalj svoje zemlje!

Hoše komerc, jedna od vodećih maloprodajnih kompanija u našoj zemlji koja ima i vlastitu proizvodnju, zasad funkcionira normalno uprkos problemima izazvanim pandemijom novog koronavirusa. Proizvode u punom kapacitetu, veleprodaja se odvija bez poteškoća a maloprodaja funkcioniše normalno.

–  Nikome nije drago što se nalazimo u ovakvoj situaciji, ali kao što kaže naš narod “svako zlo, za poneko dobro”. Potrošači su se gotovo u potpunosti okrenuli domaćim proizvodima – kaže Izet Bozalija, direktor Hoše komerca, u intevjuu za BiznisInfo.

Izvor: BiznisInfo
Loading..

Komentar-Kommentar-Comment