SwissBiHSwissBiH

Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice


Autor: NAL

Šta je milijarder sa Forbesove liste rekao o BiH, koja norveška firma je otvorila fabriku u našoj zemlji, u kom selu se grade prvi kilometri autoputa Sarajevo – Beograd, kako su se radnice u Srebrenici izborile za 450 KM minimalca…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

Sarajevo dobija aerodrom svjetske klase

Izgradnja novog putničkog terminala Aerodoma Sarajevo napreduje, a radovi bi trebali biti završeni do novembra 2020. Osim toga, gradi se ili planira novi VIP terminal, nova zgrada administracije i obmni radovi na strani piste. Sve to će rezultirati da Sarajevo dobije aerodrom svjetske klase.  

U Loparama otvoren pogon firme ‘Smart sistem’

Načelnik opštine Lopare Rado Savić obišao je novootvoreni pogon firme “Smart sistem” koja se bavi proizvodnjom elektroinstalacija, a svoje proizvode izvoziće na tržište Švajcarske. Savić je izrazio zadovoljstvo jer je otvoren još jedan pogon koji je izvozno orijentisan.

– U posljednje vrijeme povećao se  broj ljudi iz dijaspore koji ulažu u rodni kraj i to je rezultiralo otvaranjem novih radnih mjesta ali i povećanim izvozom – naveo je Savić.

Bingo otpočeo saradnju s britanskim gigantom Tescom

Treći najveći maloprodajni lanac na svijetu, britanski Tesco, ušao je na tržište Bosne i Hercegovine u saradnji sa kompanijom Bingo. Naime, tuzlanski Bingo obogatio je krajem prošlog mjeseca svoju ponudu proizvodima trgovačke marke britanskog trgovca čime je i zvanično otpočela saradnja ova dva maloprodajna lanca.

– Od kraja aprila smo ponudu u našim policama proširili proizvodima odličnog omjera cijene i kvalitete iz asortimana robne marke „Tesco“ s ciljem da našim potrošačima prvenstveno ponudimo novitete i  proizvode koji nisu karakteristični za proizvodnju u Bosni i Hercegovini – kazala je za BiznisInfo Tatjana Paunoski, direktorica marketinga kompanije Bingo.

Milijarder s “Forbesove” liste posjetio Sarajevo

Prvi nepalski milijarder sa “Forbesove” liste Binod Čodri (Chaudhary) posjetio je Sarajevo. Čodri je na Univerzitetu u Sarajevu održao predavanje studentima.

– Prvi put sam u Bosni i Hercegovini i jako sam impresioniran – rekao je jutros Čodri.

Na pitanje da li ima namjeru investirati u BiH, kazao je da bi to volio jer mu se zemlja dopada i slična je njegovoj državi Nepalu

Radnice u Srebrenici pobunom izborile uplatu minimalca

Radnice tekstilnog pogona MMS Fashion u Srebrenici prihvatile su dogovor koji je postigao načelnik opštine Mladen Grujučić da svakom radniku bude isplaćena aprilska plata od 450 KM, kao minimalac, da budu precizirani i potpisani ugovori o radu, kao i da se nastavi proizvodnja nakon obustave rada.

Radnice pogona, čiji je vlasnik Miroljub Avramović iz Ivanjice, a koji je otvoren 11. marta, obustavile su rad ranije ove sedmice zbog neisplaćenih plata i nejasnoće u vezi sa potpisivanjem ugovora o radu i visinom plata

Perutnina Ptuj investira 1,5 mil eura u Srpcu

Perutnina Ptuj završava značajnu investiciju u svom postrojenju u Srpcu, kazao je za BiznisInfo rukovodilac proizvodnje u ovoj fabrici Velibor Popović.

– Završavamo investiciju u vrijednosti od 1,5 eura u skladište repromaterijala i novi dio proizvodnog pogona. Plan je da u septembru ili oktobru konkurišemo za izvoz u EU, tako da ja očekujem da će to biti završeno do kraja godine – kazao nam je Popović.

EBRD skresao prognozu rasta BiH

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) skresala je prognoze ekonomskog rasta BiH ove godine za pola procenta. EBRD predviđa rast bh. ekonomije za 3 procenta ove godine, što je pola procenta manje u odnosu na prethodnu prognozu iz novembra prošle godine.

ArcelorMittal Prijedor otpušta 300 radnika

ArcelorMittal Prijedor donio je odluku o smanjenju proizvodnje željezne rude sa 1,5 na 1,0 milion tona. ArcelorMittal Zenica, kao jedini kupac ArcelorMittal Prijedor, smanjiće svoju potrošnju željezne rude iz Omarske i umjesto toga uvoziti dodatnu količinu željezne rude od dobavljača van Bosne i Hercegovine. ArcelorMittal Prijedor stoga će otpustiti 300 od trenutnih 800 radnika.

Počela izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd

Prije nekoliko dana u blizini sela Kuzmin u Srbiji počele su pripreme za krak novog autoputa ka BiH, odnosno Sarajevu. Izgradnja dionice autoputa Kuzmin – Sremska Rača doprinijet će boljem povezivanju Srbije i Bosne i Hercegovine, ali je važan projekat i za stabilnost regiona. Ugovor na ovoj dionici pripao je turskoj kompaniji Tašjapi čije su mašine već na gradilištu. Prvi metri ove trase očekuju se već tokom juna mjeseca.

Norveški “Eagle Technology” otvorio fabriku u Žepču

U Žepču je svečano otvorena nova fabrika norveške kompanije “Eagle Technology” koja se bavi proizvodnjom specijaliziranih mašina za naftnu, pomorsku i drugu industriju. Fabrika vrijedna preko milion eura izgrađena je na 2.400 kvadratnih metara a od toga je 1.300 metara proizvodne površine. U fabrici je trenutno zaposleno 30 radnika, ali taj broj će se u budućnosti povećavati

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment