SwissBiHSwissBiH

Tramp zabranjuje Huawei u Americi


Autor: SwissBiH

Tramp bi ove sedmice trebalo da potpiše nalog kojim se firmama u SAD zabranjuje korišćenje opreme kompanija koje predstavljaju rizik za nacionalnu bezbjednost.

Kako javlja Rojters, nalog kojim se utire put zabrani poslovanja s kineskom firmom Huawei razmatra se već duže od godinu dana, ali je u više navrata odgođen, tvrde izvori upoznati sa situacijom koji su zamolili da ostanu anonimni.

Dodali su da bi donošenje naredbe moglo ponovo da bude odgođeno, kako prenosi Index.hr.

Predsjednik SAD namerava da se pozove na Međunarodni zakon o hitnim ekonomskim ovlašćenjima (International Emergency Economic Powers Act, IEEPA) koji mu daje pravo da reguliše trgovinu u slučaju prijetnje nacionalne krize.

Prema Rojtersovim izvorima, nakon naloga, Ministarstvo trgovine trebalo bi, u saradnji s drugim vladinim agencijama, da izradi plan za sprovođenje odredbe.

Ako predsjednik potpiše izvršni nalog, odredba će biti provedena u posebno osjetljivom trenutku kada su odnosi Kine i Sjedinjenih Država napeti zbog međusobnih povećanja carina.

Zvanični Vašington vjeruje da bi Kina mogla da špijunira SAD opremom koju proizvodi Huawei Technologies.

Huawei je u više navrata negirao te navode. Osim toga, predsjednik Huaweija rekao je da je kineska telekomunikaciona kompanija voljna da potpiše sporazume o nešpijuniranju sa vladama.

Izbor: BiznisInfo

Komentar-Kommentar-Comment