SwissBiHSwissBiH

Tramp zaprijetio Turskoj: Uništiću vam ekonomiju


Autor: Anera

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp zaprijetio je da će uništiti tursku ekonomiju, ukoliko bude smatrao da je prešla mjeru u Siriji.

– Ako Turska uradi nešto što ja, svojom velikom i neuporedivom mudrošću, smatram da prelazi granice, totalno ću uništiti i izbrisati ekonomiju Turske (i ranije sam to učinio!) – napisao je američki predsjednik na svom nalogu na Tviteru.

Prema njegovim riječima, Turska, Evropa i druge zemlje “trebalo bi da paze na zarobljene borce ISIL-a i njihove porodice”.

– Sjedinjene Američke Države su učinile mnogo više nego što je iko očekivao, uključujući i to da su 100 odsto porazile kalifat Islamske države. Sada je vreme da i drugi u regionu, od kojih neki imaju velike mogućnosti, štite svoju teritoriju – dodao je američki predsjednik.

Vašington je ranije saopštio da američka vojska neće učestvovati u vojnoj operaciji Turske na sjeveru Sirije. U saopštenju Bijele kuće, objavljenom nakon telefonskog razgovora američkog predsjednika Donalda Trampa i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana, navodilo se da će sada Turska biti odgovorna za sve borce DAEŠ-a zarobljene u posljednje dvije godine, nakon što su Sjedinjene Američke Države porazile terorističku grupu u Siriji.

Erdogan je rekao da bi odluka o turskoj operaciji na sjeveru Sirije istočno od Eufrata mogla biti donesena narednih dana. On je dodao da će cilj operacije biti čišćenje sirijske granice sa Turskom od snaga samoodbrane sirijskih Kurda, stvaranje zone bezbjednosti i smeštaj sirijskih izbjeglica koje se nalaze u Turskoj.

Izvor: BiznisInfo.ba

Napiši komentar

%d blogeri kao ovaj: