SwissBiHSwissBiH

Trgovački lanac iz Dervente oživljava Unis


Autor: SwissBiH

Potvrdio je  vlasnik Trgovačkog lanca “Fructa Trade” Duško Reljić pojasnivši da su otkupili 31 milijun maraka priznatih potraživanja kompanije “Heta”.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Trgovački lanac “Fructa Trade” iz Dervente otkupio je višemilijunska potraživanja u Fabrici cijevi “Unis” u toj općini, a plan je da po okončanju stečaja u nekadašnjem posavskom gigantu ponovo pokrene proizvodnju.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” vlasnik Trgovačkog lanca “Fructa Trade” Duško Reljić pojasnivši da su otkupili 31 milijun maraka priznatih potraživanja kompanije “Heta”.

– Sada smo jedan od daleko najvećih povjerilaca u “Unisu”. Kada stečajni postupak bude završen i kada uđemo u poduzeće, vidjet ćemo u kakvom je stanju oprema i napraviti dobru analizu da vidimo hoćemo li nastaviti djelatnost kojom se ovo poduzeće ranije bavilo ili ćemo pokrenuti neku drugu proizvodnju – rekao je Reljić.

Dodao je da ovaj trgovački lanac vodi računa i nigdje ništa ne kupuje, a da ne namjerava tu da pokrene proizvodnju.

– U vrijeme privatizacije “Fructa Trade” ništa nije kupio. Sve što smo radili, radili smo svojim sredstvima, na dobrobit društva i sredine u kojoj poslujemo. I kada uđemo u “Unis” i počnemo proizvodnju, svakako ćemo pozvati bivše radnike i ponuditi njima posao ako se u ovom poduzeću nastavi proizvodnja cijevi – istakao je Reljić.

Dodao je da je sve što se tiče stečaja u rukama stečajnog upravnika i sudaca te da će se svi oni kojima “Unis” duguje namirivati kako je zakonom propisano i da “Fructa Trade”, koji je samo kupio potraživanja, nema ništa s tim. Reljić je rekao da pregovara i s drugim velikim povjeriteljima u “Unisu”.

– Sve što radimo, radimo u interesu Dervente i naših građana, ovo će značiti nova radna mjesta za našu općinu čime god da se firma bude bavila – poručio je Reljić.

Stečajni upravnik “Unisa” Lazo Đurđević rekao je za “Glas Srpske” da nastoje da riješe imovinsko-pravne odnose u “Unisu” te da na proljeće očekuju sjednicu Skupštine povjerilaca.

– Korona nas je omela i usporila stečaj. Ima dosta povjerilaca i ne možemo zakazati sjednicu Skupštine zbog epidemioloških mjera. Ono što je dobro za sada jeste da smo dobili svih 11 presuda, a očekujem da ćemo dobiti i preostale presude – rekao je Đurđević.

Stečaj u “Unisu” otvoren je 17. prosinca/decembra 2019. godine. Problemi u tom poduzeću traju godinama, a najveće potraživanje ima Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH, koja je prijavila dug od skoro 195 milijuna KM.

Kroz plan financijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, dugovanja su trebala da budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava poduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Pokretna imovina “Unisa” vrijedna 730.667 maraka ponuđena je na prodaju s ciljem osiguranja novca za vođenje stečajnog postupka.

Na dobošu su, između ostalog, vozila i pogonska oprema, a usmeno javno nadmetanje, za koje su se do sada, prema riječima Laze Đurđevića, prijavila samo dva kupca, zakazano je za sutra u 12 sati.

Izvor: Manager.ba

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment