SwissBiHSwissBiH

Tržišna vrijednost General Electrica u tri godine pala za tri četvrtine


Autor: Anera

Investitori u General Electric (GE) izgubili su desetke milijardi dolara od 2015. godine i sklapanja globalnog sporazuma o zaštiti klime jer se kompanija nije prilagodila tempu tranzicije na zelenu energiju, pokazala je u četvrtak nova analiza.

U izvješću Instituta za energetsku ekonomiju i financijsku analizu (IEEFA) stoji da je tržišna kapitalizacija GE-a smanjena za „jednostavno zapanjujuće” 193 milijarde dolara u samo tri godine do 2018. – odnosno gotovo za tri četvrtine.

Istraživačka skupina iz Clevelanda piše da su GE i njegovi glavni dioničari pogrešno procijenili pad cijena obnovljivih izvora energije, zanemarujući činjenicu da svijet prelazi na čistu energiju, a dodatni problem bio je kolaps tržišta plinskih turbina i ostale opreme za termoelektrane.

„GE je pogrešno pretpostavio da će potražnja za prirodnim plinom i ugljenom nastaviti pratiti globalni gospodarski rast”, zaključuju, optužujući GE za „epski neuspjeh u sustavu korporativnog upravljanja”.

Pariški sporazum iz 2015. godine nalaže državama da poduzmu mjere kako bi ograničile povećanje temperature na Zemlji na „znatno manje” od dva stupnja Celzija, a po mogućnosti i na manje od 1,5 stupnja Celzija.

Kako bi to učinile, vlade se moraju obvezati na smanjenje emisija stakleničkih plinova, čiji je glavni izvor sagorijevanje fosilnih goriva kao što su nafta, plin i ugljen u proizvodnji energije.

Dok su cijene obnovljivih izvora energije, poput vjetra i sunca, proteklih godina padale, GE je prema IEEFA-i zaglibio s imovinom vezanom za fosilna goriva vrijednom milijarde dolara, budući da je jeftinija alternativa ograničila potražnju industrije za ugljenom i plinom.

Kompanija nije uvažila ni potrebu za poboljšanjem energetske učinkovitosti, čiji su glavni pokretač bili obnovljivi izvori energije, razdvajajući potražnju za energijom od globalne gospodarske aktivnosti, stoji u izvješću.

GE-ov odjel opreme za elektrane, koji je u 2016. godini generirao polovinu dobiti grupe prije oporezivanja, nastavio je ulagati u proizvodnju plinskih turbina iako je globalna potražnja pala, dodaje se u izvješću.

„Svijet se odmiče od fosilnih goriva, osobito od skupog uvezenog ugljena i plina za termoelektrane, i prelazi na jeftine domaće obnovljive izvore koji ne zagađuju okoliš, poput vjetra i Sunca. To su pametna ulaganja, ali GE se nije uključio u taj trend”, izjavio je direktor financija IEEFA-e Tom Sanzillo.

U međuvremenu je na globalnoj razini pokrenuta inicijativa u sklopu koje se na poziva ulagače, uključujući mirovinske i hedge fondove, da prestanu ulagati u projekte proizvodnje fosilnih goriva. Danas je podržavaju stotine institucija koje kontroliraju više od 600 milijardi dolara imovine, ističe AFP.

 

Izvor: HINA

Komentar-Kommentar-Comment