SwissBiHSwissBiH

Turkish Airlines će smanjiti plate da izbjegne otpuštanja


Autor: SwissBiH

Turkish Airlines će značajno smanjiti plate svojim uposlenicima uključujući kabinsko i zemaljsko osoblje, ali će izbjeći otpuštanja. To je dio dogovora postignutog sa sindikatom koji dolazi u vrijeme dok se kompanija nastoji oporaviti od negativnog uticaja pandemije koronavirusa, rekao je u ponedjeljak predstavnik sindikata. To su kasnije kratko potvrdili i iz turskog avioprevoznika.

Kompanija će smanjiti plate pilota za 50%, kabinskog osoblja za 35% i plate ostalog osoblja za 30%, kazali su iz sindikata Hava-Iş koji predstavlja gotovo 75% od blizu 30.000 radnika aviokompanije. Smanjenje plata ostat će na snazi do kraja 2021. godine, piše turski Daily Sabah, prenosi BiznisInfo.

Dogovor je postignut pod uslovom da kompanija provjerava svoje finansijsko stanje svakih šest mjeseci do kraja sljedeće godine. Nijedan zaposlenik neće biti otpušten, rekao je sindikalni zvaničnik za Reuters.

Pandemija zaustavila letove

Turska je od februara počela postepeno ograničavati međunarodne i domaće letove nakon što se koronavirus počeo širiti svijetom. Turkish Airlines je u aprilu i maju obustavio svoje domaće i međunarodne letove zbog pandemije, a postepeno su ponovo pokrenuti od juna.

Prihod kompanije u drugom tromjesečju 2020. iznosio je 6,18 milijardi TL (843 miliona USD) što je otprilike trećina od 18,67 milijardi TL zarađenih u istom periodu prošle godine.

Milionski gubitak

Aviogigant je u istom tromjesečju zabilježio neto gubitak od 2,23 milijarde TL, u odnosu na dobit od 133 miliona TL u prethodnoj godini. Broj putnika smanjio se za 61% u periodu od januara do jula u odnosu na godinu ranije.

Izvor: BiznisInfo.ba / D. Hadžić

 

Komentar-Kommentar-Comment