SwissBiHSwissBiH

Turska firma investira u Cazin


Autor: Anera

U Cazinu počinje s radom fabrika s najmodernijom tehnologijom za skladištenje voća “Agriverde”

Za mjesec dana počeće s radom pogon za otkup jagodičastog voća u cazinskom naselju Donja Koprivna. Riječ je o investiciji turske firme čija vrijednost je preko dva miliona konvertibilnih maraka i prvoj sličnoj tehnologiji u Bosni i Hercegovini.

Kako je istaknuo investitor Džemil Turan, ovo je projekat na čijoj se uspostavi radi već duže vrijeme u saradnji s Gradom Cazinom koji je cijelom procesu pružio punu podršku.

„Već prilikom prvog dolaska ovdje upoznati smo s problemima u kojima su se našli ovdašnji proizvođači maline i ostalog jagodičastog voća, ali kako naša firma nema problema s tržištem i vjerujući u vlastite snage, krenuli smo u ovaj projekat. Imamo osigurano tržište u Turskoj i širom Evrope tako da kada je u pitanju otkup i količine proizvoda, mi zaista nemamo nikakvih problema. Htjeli smo da mjesto naše investicije bude baš Cazin i smatramo ovaj projekat jačanjem veza naših dviju zemalja“, kaže Turan.

Najveći dio opreme već je instaliran i u pitanju su savremene tehnologije  za skladištenje maline, jagode, borovnice, kupine i ostalog voća. To je upravo segment koji je nedostajao na ovom području kada su u pitanju domaći malinari čija je proizvodnja upropaštena posljednjih godina.

„Ovo je velika investicija za Cazin, ali i cijeli Unsko-sanski kanton. Gospodin Turan i njegovi saradnici su pokazali zaista jedan veliki entuzijazam i duže vrijeme su se borili s brojnim administrativnim preprekama kako bi došlo do uspostave ovakve fabrike i tehnologija koje omogućavaju i veću cijenu proizvoda i sigurnost za poljoprivredne proizvođače. Naravno da je trenutno kod domaćih poljoprivrednih proizvođača prisutno opravdano nepovjerenje, ali zbog ozbiljnosti same ove kompanije koja posluje od Turske do Švicarske i ostatka zapadne Evrope, siguran sam da će se stvari vrlo brzo promijeniti“, istaknuo je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević prilikom obilaska postrojenja.

Skupa s gradonačelnikom novu fabriku je obišao i kantonalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Nijaz Kadirić.

„Prvi put će se na našem kantonu otkupljivati svježe voće koje će se kao takvo i prodavati i imaće tu dodanu vrijednost zbog čega vjerujem i da će i naši proizvođači imati bolju otkupnu cijenu jer ovdje se malina i drugo jagodičasto voće neće zamrzavati i neće biti industrijski proizvod nego će se kao svjež proizvod plasirati na tržište zemalja EU“, kazao je ministar Kadirić.

Osim hladnjača, u gornjem dijelu objekta planirana je instalacija modernih postrojenja za sušenje odnosno dehidraciju voća što će dodatno proširiti kapacitete fabrike.

Nastavak investiranja

„Agriverde“, kako se zove novoosnovana tursko-cazinska firma, u narednom će periodu sigurno donijeti još puno dobrih vijesti od direktnog i indirektnog zapošljavanja velikog broja radnika do plasmana domaćih proizvoda u inozemstvo i nastavka modernizacije fabričkih postrojenja.

– „Nećemo odustati od ostvarivanja međusobnog povjerenja između nas i domaćih poljoprivrednih proizvođača jer nam je jedini cilj uspješan projekat koji će biti primjer i ohrabrenje svim ostalim investitorima koje ovdje očekujemo“, poručio je Džemil Turan, vlasnik i osnivač „Agriverde“ d.o.o., saopćeno je iz Press službe Grada Cazina.

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment