SwissBiHSwissBiH

Turska kompanija oživjela fabriku u Srebrenici


Autor: SwissBiH

U zvaničnoj posjeti Opštini Srebrenica i Fabrici za preradu krompira „Green group Bosnia“ boravio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Košarac je posjetio fabriku za preradu krompira i rekao da je od izuzetne važnosti za domaće proizvođače i ekonomiju da se ne uvoze proizvodi koji mogu biti uzgojeni u našoj zemlji.

On je izrazio razumijevanje da se u proizvodnji krompira u ovoj fabrici koristi sorta „fontana“ za preradu koja se ne uzgaja kod nas, što vidi kao priliku i podsticaj za domaće proizvođače koji će imati siguran plasman u ovoj fabrici.

„Ovo je jedina firma ove vrste na Zapadnom Balkanu i ona perspektivu da napravi trajne ugovore sa proizvođačima krompira u Republici Srpskoj i BiH da proizvode određenu vrstu krompira za nju i da to omogući dodatno zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta i u primarnoj i sekundarnoj proizvodnji“, objasnio je Košarac i dodao da je ovo prilika za stvaranje prepoznatljive slike u proizvodnji i preradi krompira.

Košarac je obećao da će resorno ministarstvo zakonski omogućiti izvoz domaćih prerađevina na svjetsko, kao što je tržište zemalja CEFTA i Evropske unije.

Razvoj primarne proizvodnje

„To je zajednički cilj svih u BiH, koji treba da doprinese razvoju ekonomije, jačanju, razvoju primarne proizvodnje, ali i prerađivačkih kapaciteta“, ocijenio je Košarac.

On je pohvalio napore opštinske vlasti koja se trudi da obezbijedi nova radna za sve građane ove opštine, a rekao je da postoje ozbiljni planovi za razvoj agro-turizma na srebreničkom području u okviru Nacionalnog parka „Drina“.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić rekao je novinarima da očekuje da će ova fabrika uskoro krenuti sa punim kapacitetom i da će pored novih radnih mjesta doći i orjentisanog uzgoja krompira za potrebe fabrike i time prihoda za uzgajivače.

Turska investicija

Menadžer u ovoj firmi Nada Pavlović rekla je da „Green group Bosnia“ zapošljava 30 radnika i da je od prošle godine u vlasništvu „Green group Turkey“, koja je oživila rad ovog preduzeća nakon nekoliko godina zastoja.

Ona je precizirala da trenutno proizvode pomfrit, ali da se spremaju da prošire proizvodnu ponudu.

“Prošle godine smo testirali i reparirali mašine i raspoloživu tehnologiju, nabavili još novih mašina s ciljem osvajanja proizvodnje novih artikala i derivata od krompira”, pojasnila je Pavlovićeva.

Prema njenim riječima, nabavili su sjeme „fontana“ i sa kooperantima iz Semberije zasijali 34 hektara da bi proizveli odgovarajući krompir za preradu na našem području, a spremni su za saradnju sa svima koji imaju uslove i žele da proizvode ovu sortu krompira

Izvor vijesti: SRNA

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment