SwissBiHSwissBiH

Turska “krade” turiste s Jadrana


Autor: Anera

Nije Hrvatska jedina koja ovog ljeta bilježi minuse ili stagnaciju u korist mediteranskih takmaca koji su se u 2019. vratili u igru, prije svega Turske koja je niskim cijenama mnoge turiste odvukla iz Crne Gore, Grčke, čak i Španije.

Iako Evropska komisija za putovanja u svom izvještaju za drugi kvartal daje optimistične prognoze za destinacije u Evropi, aktuelna situacija mnogima izaziva bojazan od pada prometa i prihoda od turizma u ovoj godini, piše zagrebački Poslovni dnevnik.

Izvještaj Evropske komisije za putovanja (ETC) za drugi kvartal navodi očekivanja da će potražnja u turizmu u Evropi zadržati uzlaznu putanju tokom 2019. godine. Predviđa se stopa rasta od 3,6 posto, što je više u skladu s godišnjim prosjekom iz razdoblja 2008-2018., no manje je od prošlogodišnjeg rasta.

U izvještaju se navodi da je u prva dva kvartala regija Balkana bila najuspješnija u smislu rasta dolazaka, s Crnom Gorom kao rekorderom s plusom od 50 posto u razdoblju od januara do kraja aprila, dok je Turska imala rast 12 posto.

I Slovenija i Grčka zabilježile su značajan rast u prvom kvartalu s po osam posto rasta, a EK daje pozitivnu prognozu za Grčku, uprkos povratku mediteranskih rivala u utakmicu.

Kako je poznato, Hrvatska je u prvih šest mjeseci imala šest posto više dolazaka i tri posto više noćenja nego u prvoj polovini 2018., ali prvi put u nekoliko godina opet se pojavila tzv. julska “rupa”.

Naime, u prvih 12 dana jula u odnosu na taj mesec lani broj noćenja pao je za gotovo pet posto, dok su dolasci turista u padu 6,2 posto, podaci su “eVisitora”. Godina je i dalje u plusu, ali za sada je u postocima “izvlači” predsezona koja donosi značajno manji prihod nego ljetnji mjeseci.

Optimizam ne ulivaju ni najave hrvatskih hotelijera koji su sredinom juna imali pad rezervacija za ljetnje mjesece u rasponu od tri do sedam posto. Na portalima za grupnu kupovinu prodaju se aranžmani u vodećim jadranskim hotelima i destinacijama za kraj jula, koji je u protekle tri godine bio pretrpan gostima.

Drama u susjedstvu

Iako službene brojke govore da je turistička sezona u Crnoj Gori na nivou prošle godine, s terena upozoravaju da je stanje mnogo gore nego prošle godine i da postoji bojazan da će, ako se nastavi ovakav trend i eventualne loše vremenske prilike, sezona u Budvi doživjeti kolaps.

Predsjednik sektora turističkih agencija u Crnogorskom turističkom udruženju Petar Ivković navodi da podaci onlajn prodaje govore o gotovo 40 posto manje individualnih rezervacija, te da su se rezervacije prelile na tržišta Turske, Grčke i Egipta.

Ivković je saglasan da hrvatski i crnogorski turizam imaju sličan problem – bujanje privatnog smještaja, te navodi da se samo kroz potrošnju vode i odvoz smeća u Budvi matematički može doći do podatka da je privatni smeštaj poluprazan.

I Grčka ima sve veći problem nelojalne konkurencije u privatnom smještaju, na šta već duže upozoravaju hotelijeri koji ovog ljeta očekuju pad prihoda, popunjenosti, pa i cijena koje će morati da se snižavaju kako bi se popunili kapaciteti.

Nastavlja se trend

I Španski Savez za turističku izvrsnost (EXCELTUR) potvrdio je da se ovog ljeta nastavlja trend usporavanja španskog turističkog prometa, koji je trenutno na prošlogodišnjem nivou, s umjerenim povećanjem prihoda.

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment