SwissBiHSwissBiH

Turski paket ekonomske podrške dostigao 29 milijardi dolara


Autor: SwissBiH

Koraci turske vlade da podrži svoje privrednike u krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa dostigli su vrijednost od 200 milijardi TL (28,7 milijardi USD), izjavio je u subotu ministar finansija Berat Albayrak.

Pratite SwissBIH i budite dnevno informisani:


Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan 18. marta je najavio paket od 100 milijardi TL (14,3 milijardi USD) koji uključuje odgodu plaćanja duga i smanjenje poreznih opterećenja u nekim sektorima, no od tada je Ankara postepeno proširila mjere.

Sredstva u ukupnoj vrijednosti od 107,4 milijarde turskih lira pružena su za oko 120.000 kompanija a dodatnih 16,8 milijardi lira osigurano je za podršku trgovcima.

Ministar je naglasio da je finansijska podrška isplaćena svakoj od 4,4 miliona porodica, a ukupno je izdvojeno 22,3 milijarde lira za podmirivanje osnovnih potreba za oko 4 miliona građana.

Turski ministar za obitelj, rad i socijalne usluge Zehra Zümrüt Selçuk objavila je u ponedjeljak da su plate za 3 miliona zaposlenih isplaćene za firme koje su pogođene obustavom rada.

“Više od 268.000 firmi podnijelo je zahtjev za kratkoročnu naknadu za zaposlene, što je vlada najavila početkom ovog mjeseca kako bi umanjila štete. Mi ćemo podržati naše zaposlene i poslodavce mobilizirajući sve resurse koje imamo”, kazala je Selçuk.

Pojasnila je da 40% prijava dolazi iz proizvodnog sektora, 15% od trgovaca i veletrgovaca, 12% iz hotela i prehrambenih kompanija, 6% iz sektora obrazovanja i 27% iz raznih firmi.

Broj potvrđenih slučajeva COVID-19 porastao je u Turskoj u petak za 3.122, a broj umrlih povećan je na 2.600.

Izvor. BiznisInfo / D. Hadžić

 

Komentar-Kommentar-Comment