SwissBiHSwissBiH

U Hrvatskoj niče najveća tvornica podova na svijetu


Autor: SwissBiH

Grupacija ima više od 1.000 zaposlenih i promet od 1,3 milijarde švedskih kruna.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Švedski vlasnik tvornice podnih obloga Pervanovo Invest AB u Ogulinu gradi najsuvremeniju svjetsku tvornicu podnih obloga, vrijednu 200 milijuna eura, a do 2027. godine, kada “Ogulin 2“ potpuno uđe u pogon, bit će to najveća svjetska tvornica drvenih podova, priopćili su u utorak iz tvrtke Bjelin Croatia.

Nova tvornica “Ogulin 2“ gradi se pored postojeće tvornice parketa “Ogulin 1“, a imat će proizvodni kapacitet veći od 20 milijuna četvornih metara podnih obloga godišnje.

Ukupni godišnji obujam proizvodnje podova u Vikenu i “Ogulinu 2“ u 2027. godini iznosit će 30 milijuna četvornih metara, prenijela je Hina.

Nova tvornica gradi se na 330.000 četvornih metara površine, smještenih uz autocestu Zagreb-Split.

Ukupna površina tvornice iznosi 100.000 četvornih metara, a ulaganja u zemljište, zgrade, instalacije i strojeve procjenjuju se na 200 milijuna eura u kapitalnim izdacima, uglavnom financiranih vlastitim kapitalom.

U visokotehnološkoj i automatiziranoj tvornici “Ogulin 2“ podovi će se izrađivati od drvnog praha, ploča vlaknatica visoke gustoće te furnira.

Sirovina potrebna za proizvodnju pretežno će se dobivati od drvnog otpada iz Bjelinovih tvornica smještenih u Ogulinu, Bjelovaru i Otoku.

Prešanje, profiliranje, završna obrada površinskog sloja i pakiranje podova odvija se u automatiziranim proizvodnim procesima koje je također razvila tvrtka Välinge Innovation.

Izvršni direktor Pervanovo Investa AB Darko Pervan zadovoljan je što je njegova tvrtka nakon deset godina visokih troškova razvoja spremna povećati proizvodnju na bazi drvnog praha i predstaviti slijedeću generaciju drvenih podova – učvršćeno drvo, čija je proizvodnja isplativa i ekološki prihvatljiva.

“Odvažili smo se da ovu revolucionarnu investiciju nastavimo u Hrvatskoj, gdje imamo pristup visokokvalitetnim hrastovim šumama u kombinaciji s kvalificiranim zaposlenicima “, istaknuo je Pervan.

Izvršni direktor Bjelina Stjepan Vojnić ističe da su u posljednje dvije godine sve njihove tvornice podignute na visoku tehnološku razinu, ocijenivši da je novo ulaganje u tehnologiju u Ogulinu izvanredno.

“Investicija će Bjelinu donijeti vodeću svjetsku poziciju, a rezultirat će i izravnim povećanjem radne snage u Hrvatskoj sa 600 novih zaposlenika, povećavajući je s postojećih 800 na 1.400. Inicijativa će stvoriti i nova radna mjesta u proizvodnim jedinicama u Bjelovaru i Otoku, gdje ćemo povećati proizvodnju vrhunskog furnira i prerađivati drvni otpad za proizvodnju u Ogulinu 2”, naglasio je Vojnić.

Pervanovo Invest AB, matična tvrtka grupacije koja uključuje Välinge Innovation i Bjelin, u listopadu/oktobru 2020. donijela je odluku o ulaganju u visokotehnološki, potpuno integrirani i automatizirani pogon u Hrvatskoj za masovnu proizvodnju učvršćenih drvenih podova za globalno tržište.

Bjelin je dio te švedske tvrtke u obiteljskom vlasništvu, sa sjedištem u Vikenu, na jugu Švedske te s najmodernijim proizvodnim pogonima u hrvatskim gradovima Bjelovar, Ogulin i Otok.

Grupacija ima više od 1.000 zaposlenih i promet od 1,3 milijarde švedskih kruna, navela je Hina.

Izvor: Manager.ba

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

 

Komentar-Kommentar-Comment