SwissBiHSwissBiH

U Posušju prave kilu meda po glavi stanovnika


Autor: NAL

Ivan Milićević je predsjednik udruge “Iva” Posušje, a pčelarstvom se bavi posljednjih devet godina. Upoznao se sa ovim sektorom vodeći programe razvoja.

Pčele su postale njegov hobi, a iz toga se rodila strast i želja da širi pčelarstvo u svom kraju.

”Upoznavši pčelarstvo, strastveno sam ga zavolio. Zbog  drugih profesionalnih obaveza držim se stacionaronog pčelarstva, ali veliki dio svog vremena provodim radeći na tome da osnažimo pčelarsku zajednicu u Posušju. Razvio sam zaštićenu inovaciju ‘trajne osnove za saće’, te nastojim dati svoj doprinos kroz tim naše udruge koji se širi i raste”, prepričava nam Milićević.

Udruga pčelara “Iva” Posušje je utemeljena prije dvadeset godina, a sa tadašnjih 14 pčelara danas je porasla na 44 aktivna člana od kojih je 5 žena, sa 2700 košnica.

Posuški pčelari proizvode godišnje u prosjeku kilu meda po glavi stanovnika, a kažu da nemaju problem plasmana svojih proizvoda.

”Prisutan je nedostatak meda u dovoljnoj količini za potrebe lokalnog tržišta i osjeća se da proizvedene količine nisu dostatne jer je potražnja za oko 50% veća od ponude. Zbog toga vrijedi raditi na unapređenju”, dodaje Milićević.

U udruzi su ponosni na realizirane projekte razvoja i popularizacije pčelarstva, a posljednje aktivnosti realizirane kroz potporu USAID/Sweden FARMA II projekta osigurali su novih 600 košnica i savremenu pčelarsku opremu.

‘Zajedno smo podigli profesionalnu razinu pčelarenja i kreiranja novih pčelarskih proizvoda, a pogotovo smo ponosni na više mladih pčelara koji su kroz ovaj projekt dobili snažnu stručnu i tehnološku podršku. Nabavili smo suvremenu opremu za proizvodnju pčelinjeg otrova koja je također korisna za podmlađivanje. Testna proizvodnja je više nego ohrabrujuća i jako smo zadovoljni sa rezultatima ove proizvodnje.  Predstoji nam da uspostavimo izvozni plasman ovog proizvoda koji je, nadamo se jedan od ključnih pčelarskih proizvoda na kojem će se bazirati buduća pčelarska poslovna samoodrživost i kvalitetna profitabilnost”, dodaje Milićević.

Posuški pčelari proizvode med koji je iznimno kvalitetan, te se hvale činjenicom da na tom području imaju nezagađen okoliš iznimno bogat cvjetnom medonosnom florom, koja daje vrlo kvalitetan nektar. Zbog toga, žele nastaviti razvijati ovaj sektor.

”USAID/Sweden FARMA II nam je značajno pomogao na više razina, a pogotovo u edukacijama o tržišnom nastupu, o dizajnu pčelarskih proizvoda, o nastupu na tržište, o samozapošljavanju i profesionalizaciji pčelarstva, u nabavci najsuvremenije pčelarske opreme u cilju podizanja konkurentnosti, o promociji pčelarske djelatnosti i pčelarskih proizvoda. Također smo upoznali i druge kolege pčelare iz drugih dijelova BiH kao i njihova iskustva u pčelarenju. Ono što je najvažnije, zajedno radimo na dugoročnom podizanju svijesti o pčelama i pčelarstvu”, zaključuje Milićević

Izvor: Manager.ba

Komentar-Kommentar-Comment