SwissBiHSwissBiH

U pripremi prvi svjetski aerodrom za leteće automobile


Autor: SwissBiH

Aerodrom za leteće automobile odvešće engleski grad Coventry u budućnost do kraja ove godine i to projektom koji ima za cilj pokazati kako bi zračni taksi funkcionisao u urbanim centrima.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Urban-Air Port, start-up sa sjedištem u Britaniji, udružio se s automobilskim gigantom kompanijom Hyundai Motor kako bi razvilo infrastrukturu potrebnu za automobile koji prevoze ljude i robu leteći, piše Reuters.

Od novembra, posjetioci Coventryja moći će vidjeti kako izgleda aerodrom za automobile koji lete kao i dron koji prevozi putnike. Moći će vidjeti i operativno električno vozilo za vertikalno polijetanje i slijetanje (eVTOL).

Urban-Air Port odabran je vladinim programom usmjerenim na razvoj letećih automobila bez emisije plinova a kao pomoć pri finansiranju privremene instalacije aerodroma u centru grada dodijeljen im je grant od 1,2 miliona funti (1,65 miliona USD).

“Uz podršku vlade Velike Britanije i podršku Hyundai Motor Group, realizirat ćemo prvi potpuno operativni aerodrom na svijetu,” rekao je u petak osnivač i izvršni predsjednik Urban-Air Porta Ricky Sandhu za Reuters.

Nedostaje infrastruktura

Iako je postignut napredak u razvoju letećih automobila, Sandhu je rekao da nedostaje infrastruktura.

“Ne možete izaći iz voza ili ući u voz ako ne dođete do željezničke stanice tako da je prateća zemaljska infrastruktura u tom pogledu apsolutno ključna”, rekao je.

Izvor: BiznisInfo.ba / D. Hadžić

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment