SwissBiHSwissBiH

U RS-u počeli radovi na izgradnji prve dionice na Koridoru 5C


Autor: Anera

Prva dionica auto-puta na Koridoru “5C” gradit će se na pravcu Johovac (Tovira) – Rudanka (Kostajnica) u dužini od 5,65 kilometara i bit će financirana kreditnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i grant sredstvima Investicijskog okvira za zapadni Balkan.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković rekao je na svečanosti povodom početka radova da je ovo izuzetan projekt i da je za Vladu bitno da se nastavljaju javne investicije koje omogućavaju zapošljavanje radnika i povećanje BDP-a.

On je naveo da je ovaj dio auto-puta vrijedan 70 milijuna eura i da će u narednih 15-20 dana biti održana posebna sjednica Narodne skupštine RS da bi bio usvojen plan parcelacije za izgradnju auto-puta do Rače i granice sa Srbijom.

“Tom dionicom gradit ćemo i plinovod i jednim udarcem ubit ćemo dvije muhe. Radit ćemo sve da otvorimo javne radove i u sektorima energetike i ostalim oblastima kako bismo život ljudi u Srpskoj učinili što boljim i da zaustavimo njihov odlazak sa ovih prostora”, rekao je Višković i dodao da će Vlada Srbije početi u srpnju graditi most na Rači.

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović rekla je da je ovo važan infrastrukturni projekt koji vodi RS prema Srbiji i šire.

“Podržavam aktivnosti Vlade i drugih institucija za stvaranje pretpostavki za realizaciju velikih projekata. Za to je potreban predan rad i to su dobre stvari za Srpsku”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istaknula da je sigurna da će biti ostvaren cilj izgradnje mreže auto-puteva jer građanima treba razvoj u svakom smislu.

“To su pretpostavke da idemo dalje u smjeru općeg razvoja”, rekla je Cvijanovićeva i dodala da je cilj jaka i razvijena Republika Srpska.

Ministar prometa i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je ovaj početak radova nastavak projekta Auto-puta “9. januar” i povezivanja s Beogradom.

“Ovo je vrijedan projekt i zacrtali smo da do 2030. godine izgradimo mrežu auto-puteva dugu oko 420 kilometara. Ovo je dokaz da Srpska može izvoditi zahtjevne i skupe projekte, na šta trebamo biti ponosni”, naveo je Trninić.

Direktor poduzeća “Autoputevi” Dušan Topić istaknuo je da je riječ o značajnom trenutku i projektu za RS i ovu firmu.

On je rekao da će na ovoj dionici raditi i dvije prometne petlje te da je to nastavak auto-puta prema Srbiji i Beogradu.

Topić je izrazio nadu da će do kraja godine biti zatvorena financijska konstrukija auto-puta od Doboja prema granici sa Srbijom, od čega će i same Dobojlije, ali i ostali građani RS-a, imati višestruku korist.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da su predstavnici “Autoputeva” i konzorcija koji čine kompanije “Integral inženjering” iz Laktaša i “Granit” iz Skoplja potpisali u ožujku u Banjaluci ugovor o izgradnji prve faze auto-puta na Koridoru “5C” kroz RS, na pravcu između petlji Johovac (Tovira) i Rudanka (Kostajnica), a vrijednost ove faze auto-puta, kako je tada rečeno, jest 62,5 milijuna eura.

Auto-put na Koridoru “5C”, čija je ukupna dužina 46,6 kilometara, bit će izgrađen u četiri faze, a vrijednost kompletnog projekta od Doboja do Vukosavlja procijenjena je na 500 milijuna eura.

Službeni početak radova na mostu “Bosna” u mjestu Tovira kod Doboja, na kraju Auto-puta “9. januar” Banjaluka-Doboj, prisustvovali su i ministri u Vladi RS, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, predstavnici izvođača radova, uzvanici iz javnog i društvenog života i brojni građani.

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment