SwissBiHSwissBiH

U Sanskom Mostu uzgojio plantažu banana


Autor: Anera

Sanjanin Hikmet Seferović uspješno je uzgojio u svom vrtu malu plantažu od desetak stabala banana. Ove godine očekuje ukusne plodove i rekordan urod ovog egzotičnog voća.

Kaže da je njegov sin prije nekoliko godina dobio sjeme banane te ga zasadio u vrtu ispred kuće. Inače, članovi ove porodice pasionirani su ljubitelji i uzgajivači ukrasnog drveća, pa su odlučili provesti eksperiment i s uzgojem ovog južnog voća.

Seferović kaže da se radi o biljci koja iznimno brzo napreduje i raste, ali je osjetljiva na niske temperature, zbog čega ju je tokom zimskog perioda i mrazeva potrebno dobro zaštititi.

– U vegetativnom razdoblju banana izuzetno brzo raste i ne treba mnogo posla i brige. Ona zahtijeva mnogo vode, jer voli vlagu. U sušnom razdoblju samo jedno stablo zahtijeva i do četrdeset litara vode dnevno – kaže Seferović.

Dodaje da su vremenske prilike ove godine veoma godile ovom voću te da je na samo jednom stablu izbrojao 140 plodova.

– Očekujem da dozriju do kraja avgusta i nadam se velikim i ukusnim plodovima, baš poput onih koje možemo kupiti u trgovinama. Osim toga, stabla banane izgledom su veoma lijepa i predstavljaju neobičan dekor u dvorištu – dodaje on, piše Avaz.

 

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment