SwissBiHSwissBiH

U Srbiji omogućeno trgovanje kriptovalutama u dinarima


Autor: Anera

U Srbiji se od danas može trgovati kriptovalutama u dinarima, posredstvom digitalne platforme “Ekskalibre”, a za zaintersovane je obezbjeđena besplatna registracija, rečeno je u Beogradu na predstavljanju te dinarske platforme.

Direktor firme “Berzeks” Nikola Mićić rekao je da će u toj mjenjačnici prvi put moći da se kupuju i prodaju kriptovalute za Srbiju bez posrednika, što smanjuje troškove i do pet puta.

On je istakao da je u strateškom partnerstvu “Berzeksa” i “Ekskalibre” prvi put uvedena trgovina dinarom, prenijeli su beogradski mediji.

Mićić je rekao da će samo državljani Srbije preko menjačnice moći da kupuju kriptovalutu ili povuku dinare poslije prodaje, te da će se direktno spajati kupci i prodavci.

On je rekao da su trenutno u mjenjačnici listirani bitkoin, kirijum, safeks i safeks keš i da se u budućnosti planira širenje asortimana kriptovaluta.

Ambijent za digitalni razvoj u Srbiji Mićić je ocijenio kao dobar i dodao da se stvaraju regulatorni uslovi da se sve vrši u okviru zakona.

On je podsjetio da je Narodna banka Srbije izdala saopštenje da kriptovalute nisu novac, kao i da se pominju samo u Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

“Mi taj zakon primenjujemo kroz verifikaciju korisnika, gde utvrđujemo njihov identitet i u obavezi smo da pratimo njegove aktivnosti”, istakao je Mićić.

Osnivač platforme “Ekskalibre” Stiven Kajns kaže da ih je Srbija privukla jer tu postoji nevjerovatna zajednica koja se bavi razvojem, kao i državna podrška za digitalizaciju.

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment