SwissBiHSwissBiH

U Živinice stiže nova njemačka investicija


Autor: SwissBiH

U posljednje četiri godine u poslovnim zonama u Živinicama zaposleno je više od 1.600 osoba u oko 420 kompanija.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Grad Živinice je za nepune dvije i po godine u razvoj gradskih poslovnih zona, a ima ih za sada tri, uložio oko 70 milijuna maraka.

Ni aktualna pandemija nije zaustavila njihov razvoj i interes investitora, tako da je u tijeku gradnja dvije velike tvornica, a vode pregovore i s njemačkom kompanijom koja je Živinice prepoznala kao poželjno poslovno okruženje.

U posljednje četiri godine u poslovnim zonama u Živinicama zaposleno je više od 1.600 osoba u oko 420 kompanija.

“Imali smo prihod od obrta negdje oko 730 milijuna, imali smo prihod od izvoza 117 milijuna i kada smo to analitički obradili, vidjeli smo da za 4 godine smo kroz ovakav pristup radu za duplo uvećali sve parametre grada Živinice”, rekao je Samir Kamenjaković gradonačelnik Živinica, izvještava Federalna televizija.

Tome je u velikoj mjeri doprinijelo i formiranje gradskog Centra za biznis te pojednostavljenje procedura. Tako da recimo samo za dva sata, a po potrebi i brže, u Živinicama možete dobiti dozvolu za pokretanje obrta, a za 72 građevinske i urbanističke dozvole.

“Svaki privatni poduzetnik na ovom mjestu može da dobije sve one informacije koje su mu potrebne, svu pomoć u registraciji svog biznisa, kako za registraciju poduzeća, tako za sve one dozvole koje su neophodne da bi započeo rad”, stječe Indira Džeko, pomoćnica gradonačelnika Živinica.

Rezultat takvog rada je veliki interes privrednika koji nije umanjen ni u doba pandemije. U novoj poslovnoj zoni Ciljuge 2, uskoro bi trebala nići fabrika poliuretanskih panela koja će upošljavati 60-ak radnika.

“Vrijednost investicije je negdje oko 15 milijuna maraka, mi smo već izvršili pripreme za izgradnju hale, projekt je već završen, potpisali smo ugovore, tako da planiramo da do kraja 2021. da završimo investiciju i već na startu 2022. započnemo proizvodnju”, pojašnjava Mirza Selimović, predstavnik firme Disk Živinice.

Usporedo s razvojem novih industrijskih zona, gradska vlast nastoji unaprijediti poslovanje i u već postojećim, kao što je zona Maline, koja je formirana prije 15-ak godina. U toku je izrada vodovodne mreže, a u suradnji s Vladom FBiH trebao bi biti riješen i problem kanalizacije.

“Nije rađena po nekim novim aršinima i uzusima, kako to struka kaže. U poslovnoj zoni Maline posluje po našoj procjeni nekih 65% privrednih subjekata Živinica, a još uvijek nije privedena namjeni”, kaže Safet Dervišević, privrednik iz Živinica.

U Gradskoj upravi kažu da im je krajnji cilj da kroz poslovne zone podrže osnivanje što većeg broja malih i srednjih poduzeća te da Živinice promoviraju kao grad velikih investicijskih mogućnosti i zdravog poslovnog okruženja s razvijenim partnerstvom realnog i javnog sektora

Izvor: Manager.ba

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment