SwissBiHSwissBiH

Uskoro dodjela koncesije za VE Grebak i rješavanje imovinskih odnosa sa Opštinom Nevesinje


Autor: Anera

Ugovor o dodjeli koncesije privrednom društvu VE Grebak iz Nevesinja za izgradnju vjetroelektrane u toj opštini trebalo bi da bude potpisan krajem iduće sedmice, nakon čega će investitor započeti rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u vezi sa zemljištem na kojem će biti izgrađen vjetropark.

Potvrdio je to u petak, 5. aprila, za Glas Srpske izvršni direktor VE Grebak Miralem Čampara, naglasivši da nakon potpisivanja ugovora sa Vladom Srpske slijedi rješavanje pitanja zemljišta.

– Taj proces kod nas dosta dugo traje i vjerujem da ćemo tek za godinu imati u potpunosti riješene imovinsko-pravne odnose. Potrebno je izraditi elaborate o parcelaciji, zatim pretvaranju šumskog i poljoprivrednog u građevinsko zemljište. Uporedo s tim projektovaćemo saobraćajnice, montažne platoe i temelje za postavljanje vjetroturbina – istakao je Čampara i dodao da je planirano postavljanje 14 vjetroturbina.

Procijenjena instalisana snaga VE Grebak je 49,5 megavata, dok je procijenjena godišnja proizvodnja 130 gigavat-časova.

– U planu koji je sastavni dio ugovora o koncesiji naveli smo da bi probna proizvodnja električne energije trebalo da počne tri godine nakon potpisivanja ugovora o koncesiji, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti – rekao je Čampara i dodao da bi mnogo značilo formiranje tržišta za obnovljive izvore energije u BiH.

Izvor: ekapija.ba

Komentar-Kommentar-Comment

%d bloggers like this: