SwissBiHSwissBiH

Uskoro na snazi zakon za pomoć preduzećima u procesu finansijske konsolidacije


Autor: Anera

Objavom u Službenim novinama FBiH na snagu će stupiti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH, čime se tim društvima omogućava da nesmetno posluju putem računa uz obavezu da dostave planove konsolidacije.

Dakle, firme će se moći dogovoriti sa povjeriocima koji su prijetili pokretanjem stečajnog postupka ili totalnom blokadom svih računa privrednog društva.

Također je, s dosadašnjeg 10.7.2019. godine, rok do kojeg maksimalno može trajati postupak finansijske konsolidacije produžen na 31.12.2021. godine.

Stupanje na snagu ovog zakonskog rješenja omogućeno je nakon što je usvojeno na današnjoj sjednici Doma naroda, a ranije Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

“Da ove izmjene i dopune nisu odobrene na primjer preduzeće “Zrak” bilo bi odmah blokirano, kao i sva preduzeća koja su u procesu finansijske konsolidacije računi bi im bili blokirani i mogla bi se izvršiti sudska ovrha ukoliko je ima. To znači da bi privredna društva imala veoma malu mogućnost da nastave svoj rad”, rekao je delegatima sekretar Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije Stipo Buljan.

Također, Dom naroda usvojio je izmjene i dopune Zakon o električnoj energiji, koje se odnose na članove 68., 73. i 76., a stupit će na snagu objavom u Službenim novinama FBiH jer ih je ranije odobrio i Predstavnički dom.

“Temeljem zahtjeva načelnika dviju općina, Općine Novo Sarajevo i Općine Konjic, Ustavni sud FBiH donio je presudu kojom je utvrdio da ovi članci povređuju pravo na lokalnu samoupravu tih općina. Shodno tome izvršene su njihove izmjene, u čemu su učestvovali predstavnici općina, Elektroprivrede BiH i drugih resornih ministarstva iz FBiH”, dodao je Buljan.

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment